Siste nytt om VR – VRGuiden.no

VRGUIDEN.NO-png

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro

Under Apples konferanse WWDC 2023, ble det avduket mange spennende nylanseringer den kommende tiden. Blant produktene som skapte stor begeistring, var Apple Vision Pro – som er selskapets første VR- og AR-headset. 

Her er alt du trenger å vite.

Hva er Apple Vision Pro?

Apple Vision Pro er Apple sitt første 3D-kamera, men også et komplett VR/AR-headset med skjermer, bevegelsessensorer og høyttalere. Ifølge Apple selv, skal hodesettet la deg ta fantastiske 3D-videoer og -bilder.

Produktet kan også omtales som et headset for mixed reality (blandet virkelighet), siden det lar deg kombinere virtuelt og digitalt innhold med den fysiske verdenen rundt deg.

Spesifikasjoner

Apple Vision Pro kan vise til mange imponerende spesifikasjoner. Dette inkluderer blant annet høy oppløsning, og hele 23 millioner piksler. Dette er flere piksler enn på et typisk 4K-TV, per øye!

  • Oppløsning: 23 millioner piksler (2 stk. 4K-skjermer) og MicroOLED-teknologi
  • Prosessor: Dual-Chip Processor
  • Prosessorbrikker: R1- og M2-brikke
  • Batteritid eksternt batteri: 2 timer
  • Funksjoner: Styr med hender og øyne istedenfor kontroller
  • Operativsystem: visionOS

Inni Vision Pro finnes det en M2-brikke – noe som allerede er kjent fra Mac-modellene til Apple. Brikken er imidlertid paret til en såkalt R1-brikke, og det er denne som håndterer prosessering av data fra hodesettets sensorer.

Og det er ikke rent få sensorer. Apple Vision Pro har hele seks mikrofoner, tolv kameraer og fem øvrige sensorer. Alle disse sensorene skal bidra til å eliminere forsinkelser, slik at synsinntrykk stemmer overens med bevegelser. Dette skal igjen forhindre uvelhet.

Skjermene foran øynene dine vil begge ha 4K-oppløsning +, hvilket betyr at hodesettet har omtrent fire ganger så mange piksler som de fleste andre hodesett på dagens marked. Totalt er det snakk om 23 millioner piksler som fordeles på skjermene. Dette tilsvarer nesten 5K-oppløsning – på hver av skjermene!

Hvordan fungerer Apple Vision Pro?

Med Apple Vision Pro kan du enkelt navigere ved hjelp av stemmen din, øynene eller hendene, og du trenger derfor ikke egne kontroller. Teknologien skal åpne mange nye og spennende muligheter, og du kan interagere med innhold på en helt ny måte.

Hodesettet benytter operativsystemet visionOS, som lar deg fylle rommet du befinner deg i med apper – fremfor at du ser dem på et display. Du kan også velge en annen bakgrunn om du foretrekker det – enten det er et vakkert landskap eller blå himmel.

Du kan med andre ord velge å bruke Apple Vision Pro enten som AR- eller VR-briller. AR, eller utvidet virkelighet, betyr at du tilfører virtuelle objekter (f.eks. apper) i virkeligheten rundt deg. VR, eller virtuell virkelighet, vil gjøre hele synsfeltet virtuelt – inkludert bakgrunnen.

Appene kan flyttes hvor som helst i rommet, og skaleres til ønsket størrelse. De kan til og med kaste skygger i rommet! Du kan også skalere appene til ønsket størrelse, noe som er veldig praktisk.

Hvilke muligheter og funksjoner byr Apple Vision Pro på?

Med Apple Vision Pro kan du for eksempel surfe på nett, chatte i Messenger, ha videomøter eller lage notater. Du kan til og med transformere din egen stue til en imponerende kinosal. Utvid vinduet i ønsket størrelse, og se filmer, spill og serier på en ny og engasjerende måte.

3D-kameraet lar deg også fange uforglemmelige øyeblikk i svært høy oppløsning. Lag for eksempel en panoramavisning av bilder fra ferien, og få følelsen av at du er tilbake på stranden.

Dersom du pleier å ha videomøter, vil Apple Vision Pro gjøre møtene mer personlige enn noensinne. Du kan se personene du snakker med i «faktisk størrelse», og føle at de er i rommet med deg.

Når du er i en videosamtale, vil du hele tiden føle at lyden kommer direkte fra den personen som snakker. Hodesettet kan ikke filme deg selv, men du kan generere en avatar-figur som ligner på deg, og som etterligner øyne-, hånd- og munnbevegelser.

Apple Vision Pro er på mange måter klassiske AR-briller, men byr på mange spennende apper og muligheter i visionOS.

Brukeropplevelse

Apple Vision Pro byr på en imponerende brukeropplevelse, som nesten kan beskrives som futuristisk. Den høye og sylskarpe oppløsningen gjør opplevelsen helt unik. Takket være «foveated rendering», vil bildet alltid være skarpest der øynene ser, og mer uskarpt rundt.

Dette sørger for at behovet for maskinkraft reduseres en del, noe som igjen bidrar til at hodesettet ikke bruker unødvendig mye batteri. Ifølge Apple skal opplevelsen også være tilnærmet lydløs – altså at du ikke vil plages med viftestøy.

M2-brikken i hodesettet trenger nedkjøling fra vifte for å fungere optimalt, men denne viften skal være tilnærmet lydløs.

Lydopplevelsen er også svært god, visstnok. Ifølge Apple har de utviklet en helt ny og innovativ form for romlyd med disse AR/VR-brillene. Vision Pro sine sensorer tar hensyn til omgivelsene i rommet der du er, og justerer lyden deretter. Det er to lydelementer ved hvert øre.

Trenger Apple Vision Pro kontrollere?

Nei, det skal ikke være behov for håndholdte kontrollere når du bruker Apple Vision Pro. Hodesettet lar deg styre opplevelsen ved hjelp av stemme, håndbevegelser og øyne. Ved hjelp av øynene og kniping med fingrene kan du velge.

Scrolling kan du utføre ved å bevege fingrene forsiktig opp/ned. Samtidig finnes det mulighet for å bruke en pekeplate eller tastatur dersom du skulle foretrekke eller ha behov for dette.

På hodesettet finnes det dessuten en egen knapp som kan tas i bruk dersom du vil spille inn en video eller ta bilder. Ved hjelp av vridebryteren på siden (tilsvarende den som finnes på Apple Watch-smartklokker), kan du justere synsfeltet og hvor mye av omgivelsene du ser.

Du kan for eksempel gjøre omgivelsene dine når du skal se film, ved å fjerne den virkelige bakgrunnen og erstatte den med noe annet. Det kan for eksempel være en kinosal, eller kanskje et fjell eller blå himmel – alt etter hva du foretrekker.

Grensesnitt

For alle som er vant til Apple sitt brukervennlige grensesnitt på iPhone, Mac og Apple Watch, vil Vision Pro by på et gjenkjennelig og intuitivt brukergrensesnitt. Operativsystemet visionOS gir deg et rutenett av apper foran deg, og du kan flytte på disse slik du selv ønsker.

Takket være det brukervennlige grensesnittet, vil det være forholdsvis enkelt å sette seg inn i bruk av hodesettet – selv om du ikke er bekjent med Apple sine operativsystem fra før.

Design

Apple overlater sjelden noe til tilfeldighetene når nye produkter skal designes. I likhet med de fleste andre produkter fra Apple, oser Apple Vision Pro av kvalitet og eleganse. Fronten av glass fungerer som optisk overflate for sensorer og kamera.

Du kan se gjennom glasset, slik at du for eksempel kan interagere med menneskene rundt deg samtidig som du bruker brillene.

Hodesettet har også en ramme av aluminium, noe som setter prikken over i-en designmessig. På sidene finnes det noe som kalles «Light Seal», som forhindrer at lys slipper inn og påvirker opplevelsen.

Apple Vision Pro vil ha innebygde mikrofoner, kameraer og sensorer, slik at hodesettet får mange spennende bruksområder. Disse er implementert på en diskret måte i resten av designet, noe vi tror mange vil sette pris på.

Komfort

Apple sine VR-briller skal visstnok være svært behagelige å ta i bruk. Hodebåndet som sitter rundt hodet er mykt og laget av et elastisk materiale i såkalt 3D-strikk, noe som sikrer god passform. Dette båndet kan byttes ut i andre design om du vil.

Det er også en strammemekanisme rundt hodet (et hjul du kan vri på), slik at hodesettet sitter best mulig.

Det at lys fra omverdenen kan blokkeres bidrar også til at komfortnivået øker, siden du slipper å bli forstyrret av sollys eller lignende fra siden.

Batteri eller strøm

Apple Vision Pro kommer med et eksternt batteri som kan kobles til hodesettet for «nødlading» når du ikke er hjemme. Det som kanskje er litt synd, er at batteriet kun gir to timers brukstid per lading.

Nødladeren kan likevel komme til nytte for eksempel dersom du skal ut på en kortere tog- eller flyreise – eller lignende.

Du kan også koble hodesettet til nettstrøm for direkte strømtilførsel. Plugg USB-C-laderen i Mac-en din eller lignende, og bruk hodesettet så lenge du ønsker!

Tilkobling til andre enheter

Med Apple Vision Pro er tilkobling til Mac fullt mulig. Du kan koble til Mac-en din trådløst, slik at du kan fortsette det du drev på med via hodesettet.

Du kan også koble brillene til trådløse kontrollere – enten det er en PlayStation-kontroller, Xbox-kontroller eller lignende kontrollere med Bluetooth-tilkobling.

Når kommer Apple Vision Pro?

På Apples egen nettside opplyses det om at Apple Vision Pro vil lanseres tidlig i 2024 i USA, altså sannsynligvis i første kvartal. I Norge regner vi med at VR/AR-brillene først lanseres litt senere på året – sannsynligvis ut på sommeren en gang.

Noen konkret slippdato er enda ikke satt, så her er det bare å vente i spenning (og smøre seg med litt tålmodighet!).

Hva vil Apple Vision Pro koste?

Apple Vision Pro vil koste fra 3 499 dollar når de lanseres i USA, noe som tilsvarer i overkant av 37 000 norske kroner (avhengig av valutakurs). Merk deg at dette beløpet ikke inkluderer moms – noe som gjør at prisen i realiteten blir enda høyere.

Hva Apple Vision Pro faktisk vil koste i norske butikker gjenstår å se, men det er sannsynlig at de vil koste i underkant av 50 000 kroner – avhengig av hvilke spesifikasjoner du velger.

Vision Pro er med andre ord forholdsvis dyre AR/VR-briller, dersom vi sammenligner med tilsvarende alternativer. Den høye prisen kan gjøre at hodesettet kun blir tilgjengelig for de med mest penger, noe som kanskje er litt synd.

Er det verdt det?

Apple Vision Pro byr på mange spennende muligheter, og har dessuten et eksklusivt design. Men er det egentlig verdt å bruke penger på Apples nylansering? Vel, det avhenger nok både av smak og budsjett.

For mange vil nok Apple Vision Pro bli litt i dyreste laget. Er du først og fremst ute etter en VR- eller AR-opplevelse, finnes det langt billigere alternativer på markedet. Mange av disse kan dessuten vise til krystallklar grafikk – mer eller mindre på lik linje som Apple.

Har du derimot budsjettet til det, og er lidenskapelig opptatt av Apple-produkter og god visuell kvalitet, kan Apple Vision Pro vise seg å være en god investering. Du får på mange måter det du betaler for – inkludert oppløsning vi sjelden har sett maken til.

Alternativer til Vision Pro

Dersom du synes Apple Vision Pro blir i overkant dyre, kan du alltids vurdere noen av alternativene som finnes på markedet. Her er noen av dem:

  • HTC Vive Pro
  • Valve Index
  • Meta Quest Pro
  • Microsoft HoloLens 2
  • Pico 4 VR Headset

HTC Vive Pro, koster «bare» rundt 10 000 kroner, noe som kun er en brøkdel av Apples startpris. Disse VR-brillene kan imidlertid vise til både 5K-oppløsning, 3D-lyd og mange spennende funksjoner. Designet er kanskje ikke like elegant som Apple sitt, men det er likefullt et alternativ som er verdt å vurdere.

Meta Quest Pro er også et godt alternativ, men befinner seg dessverre i en annen liga når det kommer til oppløsning og skarphet. Med Meta Quest Pro får du «kun» 1 800 x 1 920 piksler til hvert av øynene. Med Vision Pro får du som nevnt 23 millioner piksler.

Samtidig koster Meta Quest Pro litt mindre enn Apple Vision Pro. Prisen ligger på omkring 25 000 kroner, noe som nesten gjør den «billig» sammenlignet med Apples nykommer. Sistnevnte bruker MicroOLED-teknologi, som tillater 64 piksler per «vanlige» piksel.

Er Apple Vision Pro noe for deg?

Det er store forventninger til Apple Vision Pro, Apples eget mixed reality-hodesett som blir lansert i løpet av 2024. VR-brillene har en nokså stiv prislapp, men vil til gjengjeld gi deg tilgang på en helt fantastisk brukeropplevelse – skal vi tro produsenten selv.

Det gjenstår å se hvorvidt Vision Pro vil bli en salgssuksess eller ikke. Dersom vi tar hensyn til prisen, er det kanskje ikke så sannsynlig at produktet vil bli «allemannseie» med det første. Vi er uansett spent på mottakelsen på det norske og internasjonale markedet til neste år.

Planlegger du å skaffe deg Apple Vision Pro, eller går du heller for et mer budsjettvennlig alternativ (som fungerer nesten like bra)?

Don’t Stop Here

More To Explore