Siste nytt om VR – VRGuiden.no

VRGUIDEN.NO-png

AR BRILLER

AR briller er en teknologi som bryter ned barrieren mellom vår fysiske verden og den virtuelle verdenen på en litt annen måte enn VR briller. Man får muligheten til å ta elementene man liker aller best i fra favorittspillet sitt med seg hjem til sin egen stue.

 

VR briller gjør det mulig for deg å ta et steg inn i den virtuelle virkelighetens verden, mens AR briller gjør det mulig for deg å se for eksempel din favoritt Pokemon midt på gulvet hjemme i stua.

 

I stedet for at du gjøres om til en del av den virtuelle virkeligheten, så vil AR teknologien gjøre det mulig for deg å hente elementer fra favorittspillet ditt og gjøre dem om til elementer i din verden ved at de legges «på toppen» av det kameralinsen din ser.

Norges største utvalg innen VR briller

Komplett har det beste utvalget innen VR i hele Norge. Her finner du et stort utvalg av VR-briller. I tillegg så finner du alt du trenger av annet utstyr.

AR briller er et teknologisk produkt som byr på mye moro. I motsetning til bruk av VR hvor du må ha VR briller for å få ta del i moroa, så har du flere alternativer i forhold til AR. Du kan skaffe deg et par AR briller, eller så kan du rett og slett bruke smarttelefonen din.

 

I denne guiden skal vi se nærmere på AR briller og gi deg en grundig innføring i dette. Vi skal blant annet se nærmere på hvordan denne teknologien brukes og litt av historien som ligger bak. I tillegg vil vi se nærmere på følgende faktorer ved AR briller:

AR briller er en teknologisk oppfinnelse som du setter på deg på samme måte som du ville gjort med vanlige briller eller solbriller. AR er en forkortelse for det engelske uttrykket «augmented reality», som på norsk oversettes til «utvidet virkelighet».

På sett og vis kan AR beskrives som en kombinasjon av vår verden og virtuell virkelighet. Ved bruk av VR briller blir brukeren tatt med inn i et virtuelt univers ved bruk av disse brillene, og man har på en måte blitt en del av den verdenen. AR briller gir brukeren på en måte det beste fra begge verdener.

 

Måten AR briller fungerer på, er nemlig at brukeren får muligheten til å ta elementer fra for eksempel et spill med seg tilbake til den virkelige verdenen. I motsetning til VR briller erstatter ikke AR briller alle synsinntrykk. Digitalt tilleggsinnhold legges i stedet på toppen av et bilde som leveres direkte fra kameralinsen på brukerens mobiltelefon.

 

Mens brukeren i forbindelse med VR er mer eller mindre avhengig av VR briller for å kunne bli en del av den virtuelle virkeligheten, er det ikke helt slik bruk av AR teknologi fungerer. Brukeren er nemlig ikke like avhengig av å ha et fysisk par med AR briller for å oppleve teknologien på nært hold. Å bruke AR teknologi er mulig så lenge man har tilgang til en smarttelefon.

 

Historien til AR briller

AR briller er briller designet med utgangspunkt i AR teknologi, og den første gangen man hørte om denne teknologien var i 2012. Det var i forbindelse med at beta-versjonen av Google Glass AR for utviklere ble lansert. Google Glass AR for utviklere var kjent for sitt fremovervendte HD-kamera, trådløs tilkobling til smarte enheter og heads up display.

Google Glass AR for utviklere var det første produktet som tok utgangspunkt i AR teknologi. Det var nytt, så folk lot seg selvsagt fascinere av det revolusjonerende produktet. Typen rundt Google Glass AR for utviklere varte en stund, i og med at produkter med utgangspunkt i AR teknologi ikke akkurat stod i kø på dette tidspunktet.

 

Fire år senere – i 2016 – kom det neste store produktet som var utviklet med utgangspunkt i AR teknologi. Da lanserte Microsoft sine AR briller, som fikk navnet HoloLens. Med disse AR brillene fikk man muligheten til å blande vår virkelighet og virtuell virkelighet, som bidro til å gi oss begrepet som AR kalles på norsk i dag – utvidet virkelighet.

 

Etter dette har det dukket opp en haug av utstyr utviklet med utgangspunkt i AR virkelighet, noe som betyr at AR teknologi i dag brukes til en rekke ting. AR teknologi har influensert både hvordan helsesektoren jobber, hvordan lærere underviser, hvordan ting blir produsert og. hvordan vi lar oss underholde.

 

Bruksområder til AR briller

AR har som nevnt gjort ett inntrykk på flere områder ved vår virkelighet. AR teknologien har endret på hvordan helsepersonell og lærere jobber, hvordan ting fungerer i forhold til produksjon og logistikk og hvordan folk flest lar seg underholde. Det er ingen tvil om at AR teknologien har utgjort en viktig forskjell i en rekke bransjer.

 

Selv om AR teknologien, og dermed AR brillene, har gjort en stor og viktig forskjell i flere bransjer, så kan vi dessverre ikke trekke frem absolutt alt her. Da hadde denne introduksjonen til temaet blir veldig lang, så det får vi gå nærmere inn ved en senere anledning.

I forbindelse med AR brillenes mange bruksområder vil vi trekke frem en sektor hvor AR teknologien har spilt en særlig viktig rolle, og som folk flest får dra nytte av på en eller annen måte.

 

  •  Har du skadet deg og vært nødt til å ta en tur på legevakten? Da har du kanskje lagt merke til at helsepersonell har hatt muligheten til å snakke sammen uten at noen av dem har holdt en telefon eller lignende mot øret. Det er takket være en plattform som har fått navnet «pixel medical». Takket være AR teknologi har det blitt mulig å kombinere kunstig intelligens og kamerabilde, slik at helsepersonell ikke er avhengig av mobiltelefonen for å kommunisere med hverandre.
  • Takket være AR teknologi kan kirurger bruke samme plattform (pixel medical) under operasjoner hvis de trenger støtte. Du trenger ikke å bekymre deg for at målene som tas er upresise, for med AR teknologi blir det like nøyaktig som det ville vært i virkeligheten.
  • Innenfor helsesektoren er AR briller også et nyttig verktøy for beredskapspersonell. Takket være AR teknologi kan de være forberedt når ambulansemedarbeiderne kommer inn med en ny pasient. I stedet for at informasjonen må overføres fra den ene til den andre ved ankomst til sykehuset, så har informasjonen blitt overført til sykehuset fra ambulansepersonellet mens de fortsatt var på vei dit. Det er svært praktisk for da vet alle deler av personellet hva som må gjøres med en eneste gang.
  • AR teknologi gjør det også mulig for leger å hjelpe hverandre uten å måtte reise mellom flere sykehus. Hvis begge bruker AR briller ser de det samme, og kan gi hverandre råd i forhold til en rekke medisinske spørsmål.

Per dags dato er dette et spørsmål som har et noe overraskende svar for mange. Det har seg nemlig slik at man ikke trenger AR briller for å få muligheten til å kombinere vår virkelighet og elementer fra virtuell virkelighet.

 

I mange år har man kun vært avhengig av smarttelefonen sin i forbindelse med AR. På sett og vis er det fortsatt slik det fungerer, og man trenger teoretisk sett kun en smarttelefon for å utforske brytningspunktet mellom vår virkelighet og virtuell virkelighet.

 

Når det gjelder AR briller så flyter det ikke over med alternativer akkurat nå. Men det er flere aktører som har gått i gang med utviklingsprosesser av sine egne AR briller, for eksempel Meta (tidligere kjent som Facebook) og Google. Google befant seg i 2022 fortsatt i prototype-stadiet, mens Meta nylig annonserte forventet lansering for sine AR briller. Forventet lansering for Meta sine AR briller er ikke før i 2027, så vi må fortsatt smøre oss med en god dose tålmodighet.

 

Men det finnes allerede nå flere eksempler på AR briller som vi kan trekke frem. Et av disse eksemplene er Microsoft HoloLens. Dette er et produkt utviklet med utgangspunkt i AR løsninger som kan brukes i forbindelse med reparasjoner av fly og kirurgi.

Hvordan man bruker AR generelt er relativt enkelt. Det eneste man trenger å gjøre er i bunn og grunn å sette AR brillene på hodet, skru dem på og sette i gang.

 

Men når det gjelder hvordan hver enkelt type AR briller fungerer, så vil det naturligvis variere i relativt stor grad. Hvordan AR briller bruker vil naturligvis ta utgangspunkt i hvordan disse er utviklet.

For eksempel så vil Google Glass AR for utviklere og Microsoft HoloLens fungere på ulike måter, selv om de tar utgangspunkt i samme teknologi og på sett og vis har flere av de samme funksjonene. Det er ikke uvanlig at forskjellige aktører utvikler produkter som fungerer på forskjellige måter, selv om utgangspunkt og teknologien bak er relativt eller helt lik.

 

Hva koster AR briller?

I og med at de fleste AR brillene vi neste ovenfor fortsatt ikke er tilgjengelig på markedet enda, så er det per dags dato ikke mulig å gi en spesifikk pris på akkurat disse produktene. Men det vil vi naturligvis komme tilbake til på et tidspunkt hvor vi har litt mer informasjon om dette.

Men det var ett av AR brillene som allerede har blitt lansert. Det var Microsoft sine AR briller som de har valgt å kalle HoloLens. I 2019 ble Microsoft HoloLens 2 lansert, og prisen vil variere med utgangspunkt i hvilken modell du velger. Det finnes tre typer av Microsoft HoloLens 2:

* HoloLens 2: En ergonomisk og holografisk AR brille som er utviklet for å øke brukernøyaktigheten.

 

* HoloLens 2 Industrial Edition: AR briller som er designet og testet for å støtte regulerte miljøer, for eksempel rene rom og farlige steder.
* Trimble XR10 med HoloLens 2: AR briller designet spesielt for bruk i skitne, høylytte og sikkerhetskontrollerte arbeidsmiljøer.

 

Prisen på de tre forskjellige Microsoft HoloLens 2 AR brillene vil som nevnt variere. HoloLens 2 er den rimeligste varianten, og prisen på disse AR brillene er 3500 amerikanske dollar. Det tilsvarer 36 840 norske kroner. Prisnivået på HoloLens 2 Industrial Edition og Trimble XR10 med HoloLens 2 er enda et hakk opp, henholdsvis ca. 52 100 norske kroner og ca. 54 725 norske kroner.

Beste AR brille på det norske markedet?

I Norge så er det fortsatt slik at det stort sett er VR-briller på det norske markedet. Det er forventet at Apple Vision Pro vil komme til Norge etterhvert. Når Vision Pro kommer til Norge så vil nok det være de beste AR-brillene på markedet.

I og med at flere AR briller fortsatt er i produksjon, så vil det være litt vanskelig å komme med en spesifikk guide akkurat nå i hvordan du bør gå frem for å finne ut hva som er de riktige AR brillene for deg.

Å velge riktig AR briller er naturligvis en litt annen prosess enn å velge briller generelt. I stedet for at man fokuserer på hvordan brillene ser ut, så ligger fokuset på brillenes funksjoner i en mye større grad.

 

 

Hvis du ønsker å gjøre prosessen med å velge AR briller litt enklere, så kan vi tipse deg om at du bør reflektere over hva AR brillene skal brukes til. Det vil gjøre utvelgelsesprosessen mye enklere. Om du har noen preferanser i forhold til hvem som har utviklet brillene bør du også tenke over dette.

Hva AR brillene skal brukes til vil spille en avgjørende rolle i forhold til valg av type AR briller. Hvis brillene hovedsakelig skal brukes til underholdning så er nok ikke behovet for et veldig avansert par med AR briller så veldig stort. Er du derimot lege og AR brillene skal brukes i jobbsammenheng, så vil dette ha en betydelig innvirkning på avgjørelsen.

 

AR briller – ja eller nei?

Så hvis man i lys av informasjonen skal svare på hvor vidt man trenger AR briller eller ikke, så vil nok svaret være litt annerledes. Da vil vi nok poengtere at det vil komme an på hva du tenker å bruke det til og hva du selv føler at du har behov for.

 

For ja, AR briller er «kult» og «praktisk» i ulike settinger. Hvis du bare har lyst til å se Pokémons spasere rundt på gata, så trenger du ikke nødvendigvis AR briller hvis du er avhengig av smarttelefonen uansett her. Men i forbindelse med reparasjoner av fly, kirurgi og lignende så vil nok AR briller være ganske nødvendig.