Siste nytt om VR – VRGuiden.no

VRGUIDEN.NO-png

Er det noen sammenheng mellom VR og blockchain?

De siste årene har ny og spennende teknologi blomstret frem, og du har sannsynligvis hørt om flere av disse allerede. Blant de som kanskje har fått mest oppmerksomhet, kan vi nevne virtuell virkelighet (VR) og blockchain-teknologi. Det er også en viss sammenheng mellom de to.

Her forklarer vi deg hvordan VR og blockchain henger sammen, og deler noen eksempler!

Men først: Hva er egentlig blockchain?

Blockchain eller blokkjeder er – rent teknisk – dynamisk, desentraliserte og distribuerte databaser eller «regnskapsbøker» der digitale transaksjoner blir bokført. Data blir lagret i såkalte blokker, og disse kan linkes til hverandre gjennom kryptografi.

Dette kan kanskje virke både avansert og vanskelig å forstå. Betrakt gjerne blokkjeden som en kjede av blokker, der hver blokk består av informasjon. Hver enkelte blokk er dessuten basert på den forrige blokken, og denne vil igjen være basert på forrige. Og så videre.

Kort fortalt vil informasjon arves fra én blokk til neste. De aktuelle blokkene finnes i et nettverk bestående av datamaskiner eller datamaskinsystemer – gjerne omtalt som noder eller punkter.

Det mest kjente bruksområdet til blokkjeder er kryptovaluta, som blant annet Bitcoin.

Hva er fordelen med blockchain-teknologi?

Det som kanskje er enda viktigere å forstå enn hva blokkjeder er, er hvilke fordeler teknologien byr på. Sammenlignet med tradisjonelle finanssystemer som overføringer via banker, er at kostnadene holdes på et minimum. Penger kan overføres helt uten gebyrer og fordyrende ledd.

Samtidig er desentraliserte systemer – som jo blockchain-systemer er – sikre og nær sagt umulige å manipulere. Dette sikrer også private og trygge transaksjoner, og informasjonen er lett tilgjengelig for alle partene som er involvert.

Hva er sammenhengen mellom VR- og blockchain-teknologi?

De siste årene har VR – altså virtuell virkelighet – tatt verden med storm. Ved hjelp av VR-teknologi kan brukerne ta del i spennende virtuelle universer dersom de bruker VR-briller, headset og annet nødvendig utstyr.

Teknologien har også gitt opphav til såkalte metavers, altså virtuelle plattformer for sosial interaksjon – vanligvis basert på AR eller VR. Brukerne i et metavers vil typisk styre en personlig avatar, og kan samhandle med andre brukere i det virtuelle universet.

Det du kanskje ikke visste, er at VR- og blockchain-teknologi ofte går hånd i hånd. Faktisk er noen metavers basert på nettopp blokkjeder.

Blokkjede-teknologi i metavers

Blockchain-teknologi benyttes ofte for å etablere desentraliserte nettverk av 3D-rom og virtuelle verdener. I metavers kan verdier i form av penger eller lignende overføres på tvers av virtuelle verdener, takket være nettopp blokkjeder.

Ved hjelp av blockchain-teknologi kan også Bitcoin og annen kryptovaluta brukes til å kjøpe og selge verdier i virtuelle verdener.

Decentraland

Et eksempel på et metavers som er basert på blockchain, er Decentraland. Dette er kort fortalt en VR-plattform som er basert på Ethereum-blokkjeden. Dette universet er blant annet tilgjengelig via datamaskiner og mobiler.

På Decentraland kan brukerne lage og oppleve en virtuell verden, og tjene penger på både applikasjoner og annet innhold. Prosjektet er per nå det største og mest betydelige på Ethereum-blokkjeden.

Meta (Facebook)

Også Facebook sitt metavers er basert på blokkjeder. Facebook har til og med kommet med sin egen digitale valuta kalt Facebook Metaverse Crypto. Denne digitale valutaen kan brukes til betalinger og finansielle tjenester i det virtuelle universet Facebook står bak.

Meta ble laget for å gi brukerne mulighet til å utforske virtuelle 3D-rom der de både kan samarbeide, sosialisere, spille og lære.

Cappasity

Cappasity er et annet VR- eller AR-økosystem der 3D-innhold kan lages og veksles mellom brukere. Formålet med konseptet er å produsere 3D-objekter som kan benyttes på nettsteder, slik at forbrukere kan få en engasjerende opplevelse ved netthandel etc.

Når man handler på nett vil ikke 2D-bilder gi et fullverdig bilde av produktene man skal kjøpe, noe 3D-bilder kan.

Blockchain vil også spille en rolle, og produsenter av 3D-innhold vil kunne lage, leie ut eller selge VR/AR-innhold gjennom den såkalte Cappasity-markedsplassen.

Og mange fler!

Foruten de overnevnte metavers-universene, finnes det også mange andre plattformer som benytter både VR- og blockchain-teknologi. Mange spør seg om metavers kan eksistere uten blokkjeder.

Svaret er at det ideelle metavers er basert på blokkjeder, selv om det i prinsippet kan være mulig å benytte andre systemer. Med blockchain-teknologi kan kreatører og brukere motta insentiver, samtidig som brukeropplevelsen blir sømløs og engasjerende.

Bør jeg investere i metavers-kryptovaluta?

I det siste har man kunnet lese mye i mediene om kraftig synkende verdi på kryptovaluta. Mange har tapt penger på investeringer i Bitcoin og lignende kryptovaluta det siste året. Men hva med metavers-kryptovaluta?

Svaret er at det å investere i krypto alltid vil komme med en viss risiko. Husk at kryptovaluta er enda mer volatilt enn aksjer, og at verdien i langt større grad svinger. Samtidig er det mange som er optimistiske til nettopp metavers-krypto, og mener dette er smart å investere i.

Decentraland (MANA) er foreløpig den største metavers-kryptovalutaen, og mange har investert i nettopp denne. Andre kjente metavers-kryptovalutaer er The Sandbox (SAND), MetaSpace (MLD), Axie Infinity (AXS), Gala (GALA), Metahero (HERO) og Enjin Coin (ENJ).

Hvorvidt det er en smart investering eller ikke, er opp til deg selv å vurdere – men vær klar over risikoen. Pengene kan potensielt gå tapt.

VR er spennende – med eller uten blockchain

VR engasjerer mennesker i hele verden, og ved hjelp av VR-briller og annet utstyr kan du selv ta del i moroa. Det finnes mange spennende universer å ta del i, enten du ønsker å utforske jungelen, pyramidene i Egypt eller fantasibaserte universer med monstre eller helter.

Enten du engasjerer deg i et VR-univers basert på blockchain eller ikke, kan du se frem til spennende underholdning.

Mange spennende muligheter med blockchain og VR

Både blockchain- og VR-teknologi har de siste årene revolusjonert den digitale verden for oss mennesker. Med blokkjeder kan man utføre sikre og desentraliserte transaksjoner, og med VR kan vi se frem til virtuelle universer der mulighetene er nærmest endeløse.

Slår man de to teknologiene sammen, blir det krutt! Vi tror at både blockchain og virtuell virkelighet er noe vi vil få se mye mer av i årene som kommer. Hva tror du?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Don’t Stop Here

More To Explore