Siste nytt om VR – VRGuiden.no

VRGUIDEN.NO-png

Er fremtiden VR eller AR?

De siste årene har både VR og AR tatt verden med storm, og begge har fascinert oss med nye og spennende muligheter. Mange er imidlertid usikker på hva som er forskjellen mellom de to, og hvilken teknologi som vil sees mest av i årene som kommer. 

Er det VR eller AR som er fremtiden, og i så fall – hvorfor? Her er svarene du trenger!

Hva er forskjellen på VR og AR?

VR og AR har mange likhetstrekk og forveksles ofte med hverandre, men de to teknologiene har også sine ulikheter. Ulikhetene ligger først og fremst i hvor mye av virkeligheten rundt deg som endres. La oss se nærmere på de viktigste forskjellene mellom de to!

VR – Virtual Reality / virtuell virkelighet

VR eller virtuell virkelighet kan by på en oppslukende og spennende opplevelse, og krever vanligvis at brukeren har VR-briller (og eventuelt hodetelefoner). VR-brillene eller hodesettet, vil dekke hele synsfeltet, og brukeren får et skjerm foran hvert øye.

Derfor vil brukeren også få dybdesyn og en visuell opplevelse som er tredimensjonal. Siden lyd bidrar til å gjøre opplevelsen mer ekte, er det også en fordel å ha tilpassede øretelefoner.

I dag finnes det utallige VR-løsninger og -plattformer. Blant de mest populære kan vi nevne VR for PlayStation og smarttelefoner. For sistnevnte kan både Samsung Gear VR og Google Cardboard være aktuelt.

Til PC kan man gjerne bruke VR-produkter som Oculus Rift eller HTC Vive, som begge er relativt kostbare løsninger.

AR – Augmented Reality / utvidet virkelighet

AR, også kjent som utvidet virkelighet, omtales ofte i sammenheng med VR, og de to kan også brukes feilaktig om hverandre. Med AR vil du ikke stenge «virkelighetens verden» ute slik du gjør med VR, men heller bygge videre på omgivelsene.

Ved hjelp av riktig utstyr, kan du blant annet legge til virtuelle elementer og hologrammer omkring deg. Derfor kalles også teknologien for «utvidet virkelighet», siden du bokstavelig talt utvider virkeligheten med nye og spennende elementer.

Eksempler på AR finner vi blant annet i spillet Pokémon Go. Når du ser en Pokémon-figur foran deg på mobilskjermen, er det i prinsippet AR. Det samme kan sies om de ulike filtrene du får gjennom plattformer som Snapchat.

Du kan med andre ord teste ut AR uten å kjøpe dyrt ekstrautstyr. Det finnes imidlertid også egne AR-briller og headset, for deg som ønsker en avansert og komplett utvidet virkelighet! AR-briller har transparente «brilleglass», slik at du kan se gjennom dem. Sjekk for eksempel ut Microsoft HoloLens eller Google Glass.

Fordeler og ulemper med både VR og AR

Både virtuell virkelighet og utvidet virkelighet kan ha sine positive og negative sider. Hva som passer best for deg, avhenger kort og godt av hvilke faktorer du vektlegger. Her er en oversikt over fordeler og ulemper ved begge teknologier:

VR

+ Gir en engasjerende og realistisk opplevelse

+ Mange bruksområder – fra undervisning til spill

+ Brukeren kan utforske og eksperimentere i kunstige omgivelser

 

– Krever ofte forholdsvis dyrt utstyr

– Kan by på bivirkninger som svimmelhet og kvalme siden bevegelser avviker fra synsinntrykk

 

AR

+ Krever mindre utstyr – ofte bare en mobiltelefon

+ Mer tilgjengelig for de fleste

+ Mindre sannsynlig med bivirkninger som kvalme

+ Mange bruksområder – for eksempel plassering av virtuelle møbler du vurderer å kjøpe

 

– Prisen for dedikerte AR-briller og -utstyr kan være nokså høy

Begge teknologier har et stort potensial

VR brukes i dag til mye mer enn bare spill og underholdning. Det er blant annet mange sykehus som tar i bruk VR-teknologi i forbindelse med behandling av pasienter. Pasienter med angst kan for eksempel få eksponeringsterapi gjennom VR-briller.

VR-teknologi kan også brukes i undervisning. En legestudent kan for eksempel øve seg på realistiske scenarier ved å bruke VR-briller.

Samtidig er det ikke tvil om at AR byr på mange spennende muligheter. Du kan plassere objekter (gjerne i sann størrelse) i omgivelsene dine, noe som er praktisk ved for eksempel oppussing eller innkjøp av nye møbler.

Skaffer du deg AR-briller kan du også la deg underholde av alle slags skapninger og objekter i din egen stue – enten det er dinosaurer eller kjendiser. AR kan også brukes i undervisningsøyemed, og kan kanskje gjøre skoletimene hakket mer engasjerende for barn og unge!

Hva er fremtiden – VR eller AR?

Mange spår at AR-teknologi vil bli regjerende i fremtiden, og ende opp som mer populært enn VR-teknologi. AR kan til og med benyttes i undervisning, og kanskje fungere som en erstatning for de klassiske PC-monitorene.

Den kanskje viktigste grunnen til at nettopp AR har så stort potensial for å slå an, er at teknologien er lettere tilgjengelig og billigere enn VR.

Hvorvidt det er VR eller AR som er fremtiden, gjenstår imidlertid å se. VR er fortsatt uslåelig dersom du ønsker en komplett virtuell opplevelse, og er villig til å betale for det.

Få det beste fra to verdener

Husk at du ikke nødvendigvis trenger å sette AR og VR opp mot hverandre. Du kan også omfavne begge teknologier, og på den måten få det beste fra to ulike verdener. Det å veksle mellom AR og VR kan gjøre hverdagen ekstra morsom eller lærerik.

Har du først investert i VR-briller til PlayStation eller lignende, trenger du ikke å bruke mer penger om du vil teste ut AR også. Bare finn frem mobiltelefonen som du allerede har, og opplev en utvidet virkelighet på 1, 2, 3.

Det finnes mange apper og nettsteder som lar deg teste ut AR. Hvis du for eksempel har planer om å kjøpe nye møbler, lar møbelkjeder som IKEA deg plassere møblene (i ekte størrelse) i rommet du står i.

Både VR og AR er fascinerende, mener vi – så kombiner gjerne begge!

Hva bør du velge?

Dersom du er nysgjerrig på ny teknologi, og ønsker å teste ut enten VR eller AR, bør du velge basert på ambisjoner og budsjett. Mange som investerer i VR-briller opplever å bli svimmel, og ender derfor opp med å legge hobbyen på hyllen.

Er du typen som blir lett svimmel og kvalm? Da er kanskje AR det beste valget. Men husk at du også kan unngå kvalme fra VR-teknologi ved å ta hyppige pauser og velge riktige spill.

Om du har pengene til det og ikke plages så mye av «sjøsyke», er VR et supert valg. Dette gjelder særlig om du elsker gaming og ønsker å drømme deg bort i en kunstig virkelighet.

Kort oppsummert

Forskjellen på VR og AR er nokså enkel: Mens VR lar deg erstatte sanseinntrykk, vil AR gi deg muligheten til å bygge videre på virkelighetens sanseinntrykk. Begge teknologier er svært populære, men AR har blitt spådd å bli viktigst i fremtiden – siden det er mer tilgjengelig.

Det å sammenligne VR og AR er naturlig, men samtidig bør vi huske på at de to ofte har nokså ulike bruksområder. Når det er snakk om spill og moro, vil nok mange mene at VR er det beste alternativet. Her kan du få en totalopplevelse med helhetlige sanseinntrykk.

AR har du sannsynligvis allerede prøvd, kanskje uten å engang tenke over det. Snapchat-filtre og Pokémon Go er eksempler på dette. Når du prøver VR-teknologi derimot, vil du ikke være i tvil – siden du får en fullverdig, virtuell virkelighet.

Hva er din favoritt – VR eller AR?

Don’t Stop Here

More To Explore