Siste nytt om VR – VRGuiden.no

VRGUIDEN.NO-png

Erfaringer med Apple Vision Pro

Nylig ble Apple Vision Pro presentert som en del av Apples lanseringsplan. Dette er Apple sine nye ar briller som er ventet å bli lansert en gang i 2024.

Designmessig kan Apple Vision Pro minne om et par kule skibriller, men på innsiden skjuler det seg en haug med flere spennende funksjoner og tekniske løsninger som Apple aldri har brukt i sine produkter tidligere, blant annet Optic ID og Apple R1. Apple R1 er en spesialdesignet AR/VR-chip.

Apple Vision Pro vil også kunne minne om VR-brillen HoloLens fra Microsoft (versjon én lansert i 2016 og versjon to i 2019), men i motsetning til disse brillene vil Apple Vision Pro kombinere virkeligheten og det du driver med på en sømløs måte. En annen viktig forskjell er at HoloLens fra Microsoft var designet hovedsakelig for bedrifter og profesjonelt bruk, mens Apple Vision Pro vil henvende seg mot privatpersoner i en mye større grad.

Ved bruk av Apple Vision Pro er du ikke avhengig av noe annet utstyr. Hendene, stemmen og øynene dine er alt du trenger – i tillegg til Apple Vision Pro, som er et helt komplett headset med kameraer, skjermer, høyttalere og bevegelsessensorer.

Apple R1 – splitter ny systembrikke

Apple Vision Pro inneholder to systembrikker. Den ene systembrikken er den samme M2-brikken som er brukt av Apple i flere av datamaskinene deres. I tillegg til M2-brikken inneholder VR-brillene også en splitter ny systembrikke, som har fått navnet Apple R1.

Apple R1 er spesiallaget for Apple Vision Pro, og hovedoppgaven til denne systembrikken er å håndtere alle kameraene og sensorene som Apple Vision Pro består av.

I tillegg til M2-brikken og Apple R1 bruker Apple Vision Pro også Apples nye operativsystem som har fått navnet visionOS.

Apple Vision Pro består av to skjermer, som har totalt 23 millioner piksler. Med Apple Vision Pro er det mulig å se videoer og annet materiale både i 4K, med HDR og med høy lysstyrke.

Få din helt egen avatar med Apple Vision Pro

Den aller første gangen du bruker Apple Vision Pro, vil VR-brillene lage en digital profil av ansiktet ditt. Med den digitale profilen som utgangspunkt vil headsetet skape en avatar som ligner på deg.

Takket være denne funksjonen vil det være mulig for deg å kommunisere med menneskene du eventuelt spiller med. Apple Vision Pro skiller seg ut med at det vil være det første av alle Apple-produkter som du ser gjennom og ikke bare på.

En vanlig problemstillinger i forbindelse med VR-briller har vært at det har vært problematisk for spillere å vite om den andre ser dem eller ikke. Dette har Apple funnet en løsning på med denne funksjonen. I praksis betyr det at Apple Vision Pro kommer til å vite at det er flere som spiller i rommet og dermed gjøre øynene dine synlige for dem.

Apple Vision Pro og Optic ID

Apple lanserer ikke bare en helt ny systembrikke med disse VR-brillene; de lanserer også Optic ID, som er en splitter ny sikkerhetsfunksjon som går ut på at irisen i øyet ditt skannes når Apple Vision Pro låses opp.

Optic ID-teknologien tar utgangspunkt i eksponering av irisen i øyet ditt med LED-lys. Informasjonen som teknologien henter fra øyet ditt blir lagret lokalt i headsetet. Lagringsfunksjonen er den samme som på iPhone og de nyeste datamaskinene til Apple.

Integrert med Apples økosystem

Apple har et stort økosystem som består av mange apper og tjenester. VR-brillene er designet for å fungere sammen med disse appene og tjenestene.

Hvis du ønsker så kan Apple Vision Pro også brukes som en frittstående enhet. Men før du kan gjøre det er du nødt til å sette innstillingene du ønsker. Til å gjøre det trenger du en iPhone, men så fort innstillingene er der du vil ha dem, så er det fritt fram å bruke Apple Vision Pro slik du vil.

VisionOS, som er det nye operativsystemet som Apple Vision Pro bruker, er tilpasset på en måte som gjør at det kan kjøper flere av iPhone og iPads populære apper fra App Store. I tillegg har Apple gått sammen med flere, store utviklere for å sørge for at disse VR-brillene er optimalisert for bruk for flere av deres apper.

Prislappen på Apple Vision Pro

Så videre til spørsmålet alle lurer på: Hva kommer prislappen til Apple Vision Pro til å ligge på?

Apple Vision Pro kommer til å koste 3499 USD (amerikanske dollar), som tilsvarer 39 000 norske kroner. Denne prisen er imidlertid ikke inkludert moms, så dette er man nødt til å legge til i prisen.

Når momsen er lagt til, så vil prisen for Apple Vision Pro være litt annerledes. Apple Vision Pro, inkludert moms, vil koste 48 500 norske kroner. Dette er et prisnivå som ligner en god del på prisnivået til flere andre VR-briller, for eksempel Meta Quest Pro og Microsoft HoloLens.

Lansering av Apple Vision Pro

Det er per dags dato ikke kjent når Apple Vision Pro lanseres på markedet.

Det har blitt sagt at Apple Vision Pro slippes på markedet en gang i 2024, men dette er i USA og kun det amerikanske markedet.

I Norge er vi derimot nødt til å smøre oss

Don’t Stop Here

More To Explore