Siste nytt om VR – VRGuiden.no

VRGUIDEN.NO-png

Erfaringer med Apple Vision Pro

Erfaringer med Apple Vision Pro

Hver eneste sommer holder Apple en konferanse hvor de forteller om planlagte lanseringer. Denne konferansen omtales ofte som WWDC23 (forkortelse for Apples Worldwide Developers Conference 2023).

Årets konferanse begynte 5. juni. Den varte i 4 dager, så konferansens siste dag var 9. juni. På årets konferanse kunne Apple kunngjøre at Apple Vision Pro er i anmarsj. Apple Vision Pro er Apples VR-briller som vil bli lansert i USA tidlig i 2024. Norske kunder er imidlertid nødt til å vente litt lenger.

Til tross for at Apple Vision Pro fortsatt er i utviklingsstadiet (på slutten av det som sådan), så er det noen som har vært heldige og fått muligheten til å teste ut en demoversjon av Apple Vision Pro.

Hvor mye lenger norske kunder er nødt til å vente i forhold til Apples amerikanske kunder vet vi ikke helt nøyaktig akkurat nå, men det har blitt sagt at lansering til øvrige markeder er ventet i løpet av 2025. Men en ting er i hvert fall sikkert og visst, og det er at vi venter i spenning på en ny oppdatering!

Slik ser Apple Vision Pro ut

Apple Vision Pro ble avduket på WWDC23 og mange fikk muligheten til å prøve dem, men det var ikke noen som fikk tillatelse til å ta bilder av seg selv mens de hadde dem på.

Rent designmessig minner Apple Vision Pro om et par kule og kostbare slalåmbriller. Brilleglassene i brillene er et helt stykke glass, og rammen er laget av børstet aluminimum. Rammen er dekket av stoff, og brillenes stropp er laget av mesh, som gjør at brillene sitter godt og er behagelig for brukeren.

Apple Vision Pro er et synlig bevis på at Apple ikke har spart på noe. Apple er velkjent for å gå «all in» når de produserer noe, men hvis det noen gang skulle være noen tvil om det så understreker utviklingen av Apple Vision Pro det en gang for alle.

Oppsett av Apple Vision Pro

På WWDC23 gjorde representanter av Apple en demonstrasjon av Apple Vision Pro som varte i ca. 30 minutter.

Første steg er naturligvis å sette Apple Vision Pro på hodet sitt. Det gjøres ved å plassere brillene over neseryggen og feste brillestroppen bak hodet. På stroppen sitter det en stor ring som gir brukeren muligheten til å justere stroppen. Apple Vision Pro skal sitte tett til ansiktet, men det er samtidig viktig at stroppen ikke blir for stram.

Så snart brillene er på plass kan man begynne å sette opp Apple Vision Pro. Systemet til Apple Vision Pro starter på samme måte som folk flest er kjent med fra andre produkter fra Apple: “Hello!”

Apple Vision Pro er et par med VR-briller som styres hovedsakelig av gester som brukeren gjør og øyesporing. Derfor er brukeren nødt til å holde hodet helt i ro under denne prosessen, slik at brillene får scannet øynene dine. Blikket kartlegges ved at det en serie av hvite flekker svever foran brukerens øyne to ganger. Deretter må brukeren holde hendene opp foran ansiktet slik at brillene kan scanne dem også.

Slik styrer man Apple Vision Pro

Apple Vision Pro er en enhet som brukeren styrer enkelt ved hjelp av blikket. Men det er ikke den eneste måten man kan styre Apple Vision Pro. Apple Vision Pro kan også styres med knipebevegelser, i tillegg til horisontale og vertikale drag.

Ved å knipe tommelen og pekefingeren sammen kan man åpne en app så enkelt som bare det. Dersom man ønsker å scrolle seg nedover på siden man befinner seg på er det bare å knipe de to fingrene sammen og trekke hånden i en annen retning, for eksempel opp, ned eller sidelengs.

Med Apple Vision Pro er man ikke avhengig av å holde hånden opp i lufta. Du kan faktisk ha hånden din liggende rolig i fanget mens du gjør disse bevegelsene, og så vil Apple Vision Pro registrere dem uansett.

Bildekvaliteten i Apple Vision Pro

Apple Vision Pro består av to microLED-skjermer, som totalt gir 23 millioner piksler med bilder. Det bidrar til en bildekvalitet som er så bra at det kan være vanskelig å finne de riktige ordene til formålet. Bildekvaliteten i Apple Vision Pro er rett og slett helt fantastisk!

Bildekvaliteten holder seg stabil uansett hvor du ser. Bildet var skrapt i utkanten av bilde, så vel som fokuspunktet på bildet ditt. Dette gjelder absolutt alle bilder, men særlig de som er tatt med iPhone.

Noen lyslekkasjer her og der har det blitt rapporter om, men på WWDC23 kom det frem at Apple vil sørge for å ha utviklet tilpassede tiltak som skal fungerer mot lyslekkasje før Apple Vision Pro blir tilgjengelig på markedet i 2024.

Apple Vision Pro sine bruksområder

Apple Vision Pro er et produkt som uten tvil kommer til å få mange bruksområder – på flere områder. Det vil være en hjelpende hånd i en stressende arbeidshverdag, men VR-brillene kan også benyttes til spill og moro i andre virtuelle verdener.

Med Apple Vision Pro på laget vil mange bedrifter kunne sørge for et produktivitetsnivå uten like. Takket være disse VR-brillene kan man kombinere bruk av fysiske arbeidsverktøy og virtuelle arbeidsverktøy, som egentlig er ganske kult.

Apple Vision Pro kan også brukes til mange former for underholdning. Disse VR-brillene byr på et enormt underholdningspotensiale. På WWDC23 ble dette demontrert gjennom at testerne fikk bruke Apple Vision Pro til å se på en 30 sekunders video fra Avatar 2 i 3D. Med Apple Vision Pro får brukeren også muligheten til å velge blant ulike modus når man skal se på film, for eksempel Cinema Environment. I praksis betyr det at man ikke trenger å gå glipp av opplevelsen av å gå på kino selv om man kanskje befinner seg hjemme under dyna.

Med Apple Vision Pro vil brukeren ikke få en følelse av at de ser på film. De vil dessuten føle seg som en del av filmen – på et helt annet nivå enn de kanskje har følt tidligere ved bruk av andre typer VR-briller.

Prisen for Apple Vision Pro

På WWDC23 ble det også prisen for Apple Vision Pro annonsert. Når Apple Vision Pro blir tilgjengelig på markedet i 2024, så vil det være til den nette sum av 3499 amerikanske dollar (USD).

3499 amerikanske dollar tilsvarer ca. 37 420 kroner, men det er viktig å ha i bakhodet at dette er prisen i amerikanske dollar som tilsvarer norske kroner. I tillegg kommer norske pristillegg, for eksempel moms, i tillegg til denne summen, og det er først etter man har lagt til den at man vet hva totalen kommer på. Så summen vil være noe litt høyere enn dette også.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at VR-brukere har mye kult i vente i forbindelse med lanseringen av Apple Vision Pro som vil finne sted en gang tidlig i 2024. Som nevnt gjelder dette tidspunktet for USA, og det øvrige markedet er nødt til å smøre seg med tålmodighet en liten stund til.

Det er selvsagt veldig kjipt å være blant «det øvrige markedet» som er nødt til å vente i ubestemt tid, men etter å ha lest hva de som har testet Apple Vision Pro har erfart så er vi helt sikre på  ventetiden kommer til å være verdt det.

 

Don’t Stop Here

More To Explore