Siste nytt om VR – VRGuiden.no

VRGUIDEN.NO-png

PlayStation VR-briller: En komplett guide

PlayStation VR-briller

PlayStation er blant de aller mest populære spillkonsollene på markedet, og står nok øverst på ønskelisten til mange barn (og voksne). Det samme gjelder VR-briller som kan brukes sammen med spillkonsollen. Med disse kan man oppleve en virtuell verden med endeløse muligheter!

Her er alt du trenger å vite om PlayStation og de ettertraktede VR-brillene.

Hva er PlayStation VR-briller?

PlayStation VR (ofte forkortet PS VR) er et headset utviklet av Sony Interactive Entertainment, som lar brukeren få en fullverdig opplevelse av virtuell virkelighet (VR). Den første utgaven av PS VR ble utgitt i oktober 2016, og ble da laget for spillkonsollen PlayStation 4 (PS4).

I februar 2023 ble oppfølgeren PlayStation VR2 lansert, også kjent som PS VR2. Denne ble utviklet i forbindelse med utgivelsen av spillkonsollen PlayStation 5 (PS5).

PS VR

Den originale PS VR har et OLED-panel på 5,7 tommer, og kan vise til en skjermoppløsning på 1 080 p og 3D-lydeffekt. Hodesettet har også en egen prosessor som gjør det mulig å få videoen vist på en TV-skjerm. Bildefrekvensen er på opptil 120 Hz.

PS VR har dessuten ni LED på overflaten som lar PlayStation Camera spore hodebevegelsene 360 grader. Synsfeltet er på 100 grader.

PS VR2

PS VR2 kan på mange måter betraktes som en oppgradert versjon av PS VR, og har et dobbelt OLED-panel med 4K-oppløsning og en oppdateringsfrekvens på inntil 120 Hz. Hvert display har dessuten en imponerende oppløsning på 2 000 x 2 040 p.

Sammenlignet med PS VR, har den nyeste generasjonen VR-briller fra PlayStation også lavere vekt og økt grad av komfort. Og i motsetning til PS VR, spores ikke bevegelsene gjennom et eksternt kamera, men via fire integrerte kameraer som er innebygget i VR-hodesettet.

Synsfeltet har også blitt utvidet fra 100 til 110 grader. Du kan derfor forvente en spillopplevelse som er hakket hvassere enn hva du får med PS VR.

Fordeler og ulemper ved PlayStation VR

Det finnes både fordeler og ulemper ved både PS VR og PS VR 2. Her er de viktigste å ha i bakhodet dersom du vurderer å kjøpe den nyeste modellen.

Fordeler

 • VR i imponerende PC-kvalitet – uten PC!
 • Velfungerende bevegelsessensor-kontrollere
 • Høy bildeoppløsning
 • Mye funksjonalitet for pengene dersom du allerede har PS5
 • Kinomodus
 • Presis sporing av bevegelser

Ulemper

 • PS VR er ikke trådløs (dette inkluderer også PS VR 2)
 • Komforten kunne ha vært enda bedre
 • Er ikke kompatibel med PC uten dyrt ekstrautstyr
 • Ingen innebygde hodetelefoner eller mikrofoner
 • Noe dårlig batteritid på kontrollerne

Kan man bruke VR-briller til både PS4 og PS5?

Ja! Du kan bruke PlayStation VR-briller enten du har PS4 eller PS5. Det eneste du trenger å gjøre, er å koble PlayStation Camera og VR-hodesettet ditt til spillkonsollen, og deretter starte opp et VR-spill som er kompatibelt med maskinen.

Selv om du har den første utgaven av PlayStations VR-briller, PS VR, kan du fortsatt bruke disse om du har oppgradert spillkonsollen til PS5. Du kan gjøre brillene kompatible med den nye spillkonsollen ved å bruke en USB-til-PlayStation Camera-adapter. Denne får du gratis via PlayStation sine nettsider.

Merk deg imidlertid at det foreløpig ikke finnes noen PS5-spill som støtter PS VR. Dersom du har et PS VR-støttet spill som også fås i PS5-versjon, må du installere PS4-versjonen ved hjelp av baklengs kompabilitet for å kunne spille det på PS5.

Har du derimot PS VR2-briller, kan du ikke bruke disse sammen med en PS4-konsoll. PS VR2 er kun kompatibel med PS5.

Hvordan bruke PlayStation VR-briller?

Dersom du har PS VR-briller, altså første generasjons PlayStation VR-briller, må du i første omgang konfigurere spillkonsollen. Dette er forholdsvis enkelt, da du kun trenger å følge trinnene som dukker opp på skjermen foran deg.

Neste steg er å velge din PS VR-modell på skjermen, og deretter konfigurere denne. PlayStation guider deg hele veien, og viser deg hvordan du skal koble til enheten, og deretter konfigurere kameraet og hodesettet.

Fremgangsmåten er nokså lik dersom du skal bruke PS VR2-briller, men her trenger du naturlig nok ikke å konfigurere kameraet separat – siden dette er innebygget i hodesettet.

Hva koster VR-briller til PlayStation?

Dersom du ønsker å kjøpe PS VR, kan du kjøpe en startpakke (PlayStation VR MK5 Bundle) som inneholder både VR-briller, PlayStation Camera og VR-spill til under 5 000 kroner. Dette forutsetter altså at du har selve spillkonsollen og kontroller fra før.

Skal du kjøpe PS VR2, må du ut med litt mer. Her koster selve hodesettet i underkant av 7 000 kroner. Skal du kjøpe en startpakke med spill og VR-briller, må du ut med omkring 7 500 kroner. Også her er det forutsatt at du allerede har spillkonsollen.

Billigere alternativer til PlayStation VR-briller

Hvis du ønsker å oppleve en virtuell virkelighet, men synes at PlayStation VR-briller er i dyreste laget, finnes det billigere alternativer du kan vurdere. Det finnes mange VR-hodesett av høy kvalitet som kan by på et hav av spennende spillmuligheter.

Sjekk for eksempel ut Meta Quest 2 VR-briller, eller Pico 4 All-in-One-VR-briller. Begge alternativer kan fås til under 5 000 kroner.

PS! Husk også på at du kan spare noen kroner på å kjøpe PlayStation VR-briller brukt. Du kan for eksempel sjekke ut bruktmarkeder på nett, og se om noen selger produktet du er på jakt etter. Er du heldig kan du spare noen tusenlapper på denne måten.

Du kan også kjøpe selve spillkonsollen brukt, dersom du vil gjøre et mest mulig budsjettvennlig kjøp. I en tid der det meste har blitt dyrere, er det tross alt greit å spare penger der man kan. Bare pass på å sjekke at utstyret fungerer som det skal!

Ulike spill du kan spille med PlayStation VR

Med PlayStation VR får du mange spennende og morsomme muligheter når det kommer til spill. Det finnes spill for enhver smak, enten du liker eventyr, action, natur, spenning eller skrekk.

Blant spillene som kan nytes med PS VR, kan vi nevne følgende:

 • Moss: Book II
 • After the Fall
 • Hitman 3
 • Resident Evil 7: Biohazard
 • No Man’s Sky
 • Astro Bot Rescue Mission
 • Minecraft
 • Blood & Truth
 • PlayStation VR Worlds
 • The Elder Scrolls V: Skyrim VR
 • Song in the Smoke
 • Zenith
 • Sniper Elite VR
 • Wanderer
 • I Expect You To Die 2
 • Fracked
 • Arashi: Castles of Sin
 • Marvel’s iron Man VR
 • Dreams
 • Winds and Leaves
 • Doom 3 VR Edition

Blant spillene som har fått særlig mye skryt av kritikerne, kan vi trekke frem The Elder Scrolls V: Skyrim VR og Resident Evil 7: Biohazard. Spillet I Expect You To Die har også fått mye positiv omtale, og er en favoritt blant mange spillere.

Tenk på dette før du kjøper PlayStation VR-briller

Er du usikker på om du skal kjøpe PlayStation VR-briller eller ikke? I så fall kan det være smart å tenke gjennom følgende ting før du bestemmer deg.

Blir du lett kvalm og svimmel?

Før du investerer penger i PlayStation VR-briller, er det greit å tenke over hvorvidt VR i det hele tatt er noe for deg. VR-briller kan nemlig forårsake bivirkninger som kvalme og svimmelhet hos enkelte, noe som kan gjøre spillopplevelsen mindre positiv.

Symptomer som dette oppstår fordi synsinntrykkene ikke alltid stemmer overens med kroppens bevegelser og følelser. Dette kan forvirre hjernen og føre til kvalme eller svimmelhet.

Dersom du blir lett svimmel eller kvalm, er kanskje AR-briller et bedre alternativ. Med AR ser du virkeligheten rundt deg, men med virtuelle elementer. Utvidet virkelighet, som AR egentlig står for, kan være like underholdende – og er et godt alternativ for mange.

Finnes det noen VR-spill du vil like?

Det finnes som nevnt et stort utvalg av VR-spill, noe som betyr at de fleste vil finne noe som faller i smak. Se likevel nærmere på spillene som tilbys, og forsikre deg om at det finnes noen spill du virkelig kunne tenke deg å prøve.

Det er tross alt ikke så gøy å bruke tusenvis av kroner på VR-briller, bare for å oppdage at ingen av spillene engasjerer deg. Er du derimot først og fremst ute etter å oppleve hva VR-teknologi kan by på, vil du nok la deg engasjere av de fleste spillene!

Trenger du ekstrautstyr?

Det er mulig å bruke PlayStation VR 2 på PC. Men for å få dette til, er det behov for en nokså kostbar adapter eller en GPU med VirualLink-port. Husk på at ekstrautstyr som dette kan gjøre totalprisen høyere enn først antatt. Det kan også være vanskelig å få tak i utstyret som trengs.

Bør du kjøpe VR-briller til PlayStation?

Dersom du ønsker en spennende spillopplevelse alene eller sammen med venner, er PlayStation VR-briller et godt valg. Det finnes mange spennende spill å utforske, og grafikken er stort sett svært bra.

VR-brillene til PlayStation har fått mange gode anmeldelser, både av kritikere og forbrukere. Har du budsjettet til det, kan derfor PS VR eller PS VR 2 være et godt kjøp!

Samtidig finnes det mange spennende alternativer til PlayStation VR-briller på markedet. Blant de beste finner vi Oculus Quest 2 og HTCs Vive Cosmos – som begge har imponert i tester.

Finn det alternativet som passer deg best, og se frem til en uhyre morsom spillopplevelse du sent vil glemme. Lykke til!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Don’t Stop Here

More To Explore