Siste nytt om VR – VRGuiden.no

VRGUIDEN.NO-png

VR BRILLER

VR briller gir deg mulighet til å oppleve en virutell verden fra komforten i din stue. VR-briller gir deg en unik mulighet til delta i nye aktiveter, se verden fra et annet perspektiv og en mye mer realistisk spillopplevelse.

Med VR briller kan man ta et steg inn i den virtuelle virkelighetens verden. Her er alt mulig. Du kan traske rundt på den afrikanske savannen blant løver, dra til verdensrommet eller løpe fra blodtørstige dinosaurer. Og det hele kan foregå fra din egen stue.

 

 

Virtuell virkelighet eller Virtual Reality (VR) kan beskrives som en kunstig generert virkelighet (illusjon). Teknologien gir deg opplevelsen av å være et annet sted, takket være naturtro illusjoner. VR har en rekke bruksområder, både innen dataspill, utdanning og lignende. 

 

For å komme i gang med å benytte deg av VR-teknologien så må du anskaffe deg et par VR briller. Derfor har vi i VRGuiden.no laget den beste guiden til deg som ønsker å anskaffe deg VR-briller.

Norges største utvalg innen VR briller

Komplett har det beste utvalget innen VR i hele Norge. Her finner du et stort utvalg av VR-briller. I tillegg så finner du alt du trenger av annet utstyr.

Når du skal kjøpe VR-briller så er det viktig å kjøpe riktig briller og ikke minst av et sted med stort utvalg. Vi i VR-guiden har saumfart markedet for det beste stedet å kjøpe VR-briller og det beste utvalget finner du hos Komplett.

VR briller er en teknologisk innretning som festes på hodet, og omtales gjerne som VR headset eller HMD (head-mounted display) på engelsk.

Formålet med VR briller er at brukeren skal kunne oppleve virtuell virkelighet. Utstyret brukes blant annet til videospill, men tas også i bruk i simulatorer (f.eks. flysimulatorer) og diverse andre applikasjoner.

Teknologien og bruksmåten bak VR briller kan variere en del, og det kommer stadig nye og mer innovative løsninger.

VR briller ble først introdusert på markedet på 1990-tallet, med Sega og Sony i spissen. Den gang var imidlertid teknologien såpass begrenset at VR-brillene aldri ble en særlig stor suksess.

I 2014 demonstrerte teknologiselskapet Sony prototypen av VR-briller for Playstation 4. Disse ble etter hvert kjent som PlayStation VR da de ble lansert i 2016, og ble fort populære – både i Norge og utland.

I dag er det PlayStation VR og Oculus som er de dominerende modellene på markedet for VR-briller.

Slik kan du bruke VR briller

Nøyaktig hvordan VR briller brukes, kan variere en del fra produsent til produsent. Bruksmetoden endrer seg også med tiden, siden det stadig kommer nye og mer brukervennlige modeller.

På de første modellene, som HTC Vive og Oculus Rift, var det nødvendig å være koblet til en kraftig PC med kabel, og man måtte i tillegg montere eksterne kameraer i rommet som kunne fange opp bevegelser.

Da Playstation VR ble lansert i 2016, ble VR briller med ett tilgjengelig for flere. Her trengte man nemlig bare å koble en kabel til PlayStation 4. Et PlayStation-kamera måtte så festes på TV-skjermen for å spore bevegelsene til brukeren.

Etter hvert har det også kommet VR briller som lar deg plassere mobiltelefonen inni brillene, som for eksempel Samsung Gear sine VR briller. I det siste har det også blitt lansert modeller som ikke krever kabeltilkobling til PC eller mobilbatteri, som Oculus Quest.

Hvordan fungerer teknologien bak VR briller?

Siden det finnes mange ulike typer VR briller, vil naturligvis også teknologien bak variere nokså mye.

Generelt sett fungerer VR briller ved at brukerens synsfelt dekkes av et apparat bestående av stereoskopisk teknologi. Dette innebærer blant annet at hvert av brukerens øyne ser en egen skjerm. Dette vil bidra til at vedkommende opplever å få dybdesyn.

Brukeren vil også få følelsen av at det som blir sett på skjermen inni brillene er tredimensjonalt (3D). Det er også et viktig poeng at VR-brillene skal kunne oppdage at du beveger på hodet, da dette er avgjørende for at illusjonen ikke skal brytes opp.

Inni VR briller finnes det også annen avansert teknologi som er avgjørende for at enheten skal kunne spore brukerens bevegelser og tolke handlingene dine i det virtuelle rommet. Dette kan inkludere gyroskopiske sensorer, akselerator og et såkalt magnetometer.

Hva er forskjellen på AR og VR briller?

Til daglig hører man gjerne snakk om både AR briller og VR-briller. Det er imidlertid forskjeller mellom de to. Mens VR-teknologi lar deg oppleve virtuell virkelighet, innebærer AR (augmented reality) at man opplever en utvidet virkelighet.

Kort forklart vil VR briller kunne erstatte brukerens sanseinntrykk (først og fremst syn), mens AR vil legge til ekstra sanseinntrykk i et virkelighetsbilde.

Det ryktes at Apple vil slippe AR-briller med svært avansert teknologi i nærmeste fremtid. Prisen på disse blir nok stiv, men til gjengjeld skal brillene kunne by på både AR og VR.

Hva er viktig å tenke på før du kjøper VR briller?

 

Dersom du ønsker å oppleve virtuell virkelighet, planlegger du kanskje å gå til innkjøp av VR briller. Det finnes mange ulike modeller og merker på markedet. Dette inkluderer både Samsung Gear VR, Oculus Quest, LG 360 VR, HP Reverb, HTC Vive Pro og PlayStation VR.

Synes du det er vanskelig å bestemme seg? Nedenfor går vi gjennom noen av de viktigste faktorene som bør tas hensyn til når du skal kjøpe VR briller.

 

Bruksområde

Det finnes VR briller som er tilpasset ulike bruksområder. Tenk derfor over hvilke bruksområder du ønsker å kunne benytte VR-brillene dine til.

Det finnes VR-briller til både mobil, PlayStation og PC, for å nevne noe. Mange mener at man får den mest kraftige VR-opplevelsen om man kjøper VR-briller tilpasset PC. Dette skyldes at VR-teknologien ofte blir best om den støttes med kraftige datakomponenter.

Mange synes også at VR briller til mobil er nyttig. Dagens smarttelefoner inneholder nemlig bevegelsessensorer i form av magnetometer og gyroskop. VR-briller som kan utnytte dette er billigere å produsere, siden mye av teknologien allerede finnes i mobilen.

 

Pris på VR briller

VR briller har et stort prisspenn. De billigste modellene kan man som regel få til under 1 000 kroner, og disse er som regel tilpasset mobil. Disse brillene kan være morsomme å teste ut om du bare er nysgjerrig på teknologien, og ikke har store krav til VR-opplevelsen.

I den andre enden av skalaen finner vi VR headset som koster mer enn 15–16 000 kroner. Dette er gjerne briller med mer avansert teknologi, og er for eksempel tilpasset gaming på PC.

Man finner også VR briller med pris i mellomsjiktet. Dette inkluderer blant annet Sony PlayStation VR, som vanligvis kan fås for rundt fire tusenlapper.

 

Komfort

Komfort er også viktig å tenke over når du skal kjøpe VR briller. Dette er kanskje særlig viktig om du trenger VR briller til gaming, og skal bruke brillene lenge av gangen. Tenk for eksempel over hvorvidt du kan bruke vanlige briller under VR-brillene uten problemer.

Det er også en fordel om VR-brillene sitter bra på hodet, og at de ikke sklir. Mange VR briller kan justeres og tilpasses brukeren, noe som kan gjøre dem mer komfortable.

 

Batteritid 

Det finnes trådløse VR briller, noe som kan gjøre VR-opplevelsen mer fleksibel og morsom. Samtidig vil som regel dette bety at batteritid blir relevant å sjekke ut. Hvor lange kan du bruke VR-brillene før de må lades?

Som regel kan brillene brukes i 2–3 timer før lading trengs. Dette er som regel tilstrekkelig for den gjennomsnittlige brukeren.

 

Oppdateringsfrekvens (Hz)

Oppdateringsfrekvensen vil gi deg oversikt over hvor mange ganger en skjerm blir oppdatert med nye bilder per sekund. Med en oppdateringsfrekvens på 80 Hz, vil altså skjermen kunne vise 80 nye biler i sekundet.

Når du skal kjøpe VR briller vil du som regel kunne lese om produktets oppdateringsfrekvens. Denne oppgis som regel i Hz, og ligger som regel på 60–120 Hz. Jo høyere oppdateringsfrekvens, jo jevnere vil bildet oppleves som.

 

Field of View (FOV)

Skal du kjøpe VR briller er det også relevant å se på FOV eller Field of View, da dette vil fortelle deg hvor bredt synsfeltet til brillene er. Mange føler at VR-opplevelsen blir ekstra realistisk med høy FOV.

I dag har de fleste VR briller FOV på 80–200, og de fleste ligger på rundt 100–120. PlayStation VR har for eksempel FOV på 100.

 

Oppløsning på VR briller 

Skal VR-opplevelsen bli best mulig, kan det også være lurt å tenke over oppløsning. Med Oculus Quest 2 VR briller kan man for eksempel se frem til en heftig oppløsning på 1 832 x 1 920 (gjelder for hvert øye).

Jo høyere oppløsningen er, jo mindre «kornete» vil bildet oppleves. Dette vil også kunne gi deg en mer realistisk opplevelse når du bruker VR-brillene.

 

Dårlig etter bruk av VR-briller

Når man bruker VR briller vil hjernen bli lurt til å tro at brukeren er i bevegelse, selv om man i realiteten kanskje sitter helt i ro. Når hjernen tolker at virkeligheten og synsinntrykkene ikke samsvarer, er det naturlig å reagere med kvalme og svimmelhet.

Det er derfor mange som opplever å bli kvalme eller dårlige når de bruker VR briller. Dette merkes kanskje særlig de første gangene man tar i bruk teknologien. Forskning viser også at jenter og kvinner ofte reagerer kraftigere på VR briller enn gutter og menn.

Om man blir kvalm av å bruke VR briller, er det som regel lurt å avslutte spillingen. Gjør du ikke det, kan du oppleve å bli enda kvalmere. Noen føler at kvalmen forsvinner med litt tilvenning, men ikke alle.

Mange produsenter av VR briller forsøker å lage modeller som gjør brukerne mindre «sjøsyke».

 Forskjellige typer VR briller

VR briller kan være både underholdende og fascinerende, og finnes i en rekke varianter og prisklasser. Felles for dem alle er at brukeren får mulighet til å oppleve virtuell virkelighet.

Enten du vil bruke VR-teknologi til gaming eller andre ting, finnes det flere spennende modeller å velge mellom. 

På dagens marked finnes det hovedsakelig tre VR-typer – tethered headset, untethered headset og smarttelefonheadset – som du kan velge mellom:

Dette er vr briller som er kjent for å være det kraftigste headsetet blant disse tre, men for å kunne ta del i den virtuelle verdenen er man avhengig av å være koblet til PC-en eller spillkonsollen med en ledning. I praksis vil dette fort kunne bli problematisk, i og at sjansen er stor for at man kan vikle seg inn i ledningene, falle og gjøre skader på utstyret eller bli skadet selv. Men hvis du er på jakt etter VR-briller med best ytelse og beste grafikk, så vil et tethered headset være et godt valg.

Disse VR-brillene er det motsatte av tethered headsetene vi så på overfor. Dette er trådløse headsetene, og dermed er man ikke avhengig av ledninger for å kunne ta turen inn i den virtuelle virkeligheten. Disse headsetene vil derfor være hakket mer praktisk enn VR-headsetene som er avhengig av ledning for å fungere. Untethered headset byr i stedet på stor bevegelsesfrihet, noe som gjør at man kan tillate seg å bli hakket mer oppslukt av spillet. Det eneste minuset med disse headsetene er at prisen ofte er ganske stiv, selv om grafikken ikke akkurat som til å blåse forventningene dine av banen.

Av VR-briller på markedet er dette de billigste headsetene som finnes på markedet. Det gjenspeiles også i funksjonene til headsetene, som ikke er blant de mest imponerende. VR-funksjonene og dermed mulighetene brillene gir i den virtuelle verdenen holder et veldig lavt nivå. Smarttelefonheadsetene er ikke designet med bevegelsessporing, og støtter heller kke VR-spilling eller VR-lyddesign. Med disse VR-brillene får man muligheten til å se seg rundt i videoen i stedet for å se det som skjer på en vanlig og flat telefonskjerm.

Det kan være vanskelig å finne ut hvilke VR-briller som passer best, men et godt tips er å gjøre et valg med utgangspunkt i hva VR-brillene skal brukes til.

Dersom du er på jakt etter et par med VR-briller, så finnes det flere gode alternativer på markedet.

Å skaffe seg VR-briller er en investering, så dette er noe noen velger å legge masse penger i. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er veien å gå for alle.

 

Folk bruker VR-briller til forskjellige ting, og hvis VR-brillene bare er noe du har lyst til å gjøre for å gjøre spillopplevelsen din hakket mer spennende, så hadde du kanskje ikke sett for deg å bruke masse penger på det. Da trenger du heller ikke gjøre det, for det finnes også rimelige alternativer på markedet i dag.

 

Som denne siden også viser, så er dette en teknologi og et marked som stadig er under utvikling. For eksempel så har Apple annonsert lanseringen av sine VR-briller i 2024. De neste årene kommer til å være betydningsfulle år for utviklingen av VR-teknologi. Vi gleder oss til å følge med på alt som kommer til å skje på den fronten!

.

Ofte stilte spørsmål om VR briller

Det er ingen advarsler for bruk av VR briller av barn. Likevel så er det veldig viktig at man har respekt for at øyne kan fort bli slitne og det kan være lurt å begrense hvor lenge man bruker VR briller. Har man spesielle øyeproblemer så kan det være greit å høre med en øyelege først. 

Det  er ingenting i veien for å kjøpe VR briller brukt. Det man skal være oppmerksom på så er det at akkurat nå skjer det veldig mye innenfor VR-teknologi så det kan være lurt å heller spare slik at man kan få kjøpt noe av nyere dato slik at du får nyte det siste innen VR teknologi. 

Det er mulig å prøve VR briller før du kjøper dem. På elektronikk forretninger som Elkjøp og Power så har de ofte noen av de forskjellige VR brillene på utstilling. 

De aller fleste vr briller trenger en PC eller en spillkonsoll for å fungere optimalt. Over de neste årene så kommer vi nok til å se at vr briller blir mer “trådløse”. 

Langvarig bruk av VR briller kan gi hodepine eller ubehag i hodet. Det er ikke på det rene hvorfor dette forkommer men det å begrense lengre perioder med sammenhengende bruk pleier å hjelpe de aller fleste.