VR BRILLER
VR briller gir deg mulighet til å oppleve en virutell verden fra komforten i din stue. VR-briller gir deg en unik mulighet til delta i nye aktiveter, se verden fra et annet perspektiv og en mye mer realistisk spillopplevelse.
Med VR briller kan man ta et steg inn i den virtuelle virkelighetens verden. Her er alt mulig. Du kan traske rundt på den afrikanske savannen blant løver, dra til verdensrommet eller løpe fra blodtørstige dinosaurer. Og det hele kan foregå fra din egen stue.
Virtuell virkelighet eller Virtual Reality (VR) kan beskrives som en kunstig generert virkelighet (illusjon). Teknologien gir deg opplevelsen av å være et annet sted, takket være naturtro illusjoner. VR har en rekke bruksområder, både innen dataspill, utdanning og lignende

Kjøp VR-briller
Når du skal kjøpe VR-briller så er det viktig å kjøpe riktig briller og ikke minst av et sted med stort utvalg. Vi i VR-guiden har saumfart markedet for det beste stedet å kjøpe VR-briller og det beste utvalget finner du hos Komplett.
For å kunne ta del i moroa må du imidlertid ha nødvendig utstyr, noe som vanligvis innebærer et par VR-briller.
I denne guiden skal du få en grunnleggende innføring i VR-briller. Vi skal blant annet se på hvordan teknologien tas i bruk, og hvordan du velger riktig modell. Vi ser også på andre faktorer som f.eks:
- Priser
- Kvalitet
- Fleksibilitet
- Teknololgi
- Hvordan man bruker VR-briller=
Hva er VR-briller?
VR briller er en teknologisk innretning som festes på hodet, og omtales gjerne som VR headset eller HMD (head-mounted display) på engelsk.
Formålet med VR briller er at brukeren skal kunne oppleve virtuell virkelighet. Utstyret brukes blant annet til videospill, men tas også i bruk i simulatorer (f.eks. flysimulatorer) og diverse andre applikasjoner.
Teknologien og bruksmåten bak VR briller kan variere en del, og det kommer stadig nye og mer innovative løsninger.
Historien til VR-briller?
VR briller ble først introdusert på markedet på 1990-tallet, med Sega og Sony i spissen. Den gang var imidlertid teknologien såpass begrenset at VR-brillene aldri ble en særlig stor suksess.
I 2014 demonstrerte teknologiselskapet Sony prototypen av VR-briller for Playstation 4. Disse ble etter hvert kjent som PlayStation VR da de ble lansert i 2016, og ble fort populære – både i Norge og utland.
I dag er det PlayStation VR og Oculus som er de dominerende modellene på markedet for VR-briller.
Hvordan bruke VR briller?
Nøyaktig hvordan VR briller brukes, kan variere en del fra produsent til produsent. Bruksmetoden endrer seg også med tiden, siden det stadig kommer nye og mer brukervennlige modeller.
På de første modellene, som HTC Vive og Oculus Rift, var det nødvendig å være koblet til en kraftig PC med kabel, og man måtte i tillegg montere eksterne kameraer i rommet som kunne fange opp bevegelser.
Da Playstation VR ble lansert i 2016, ble VR briller med ett tilgjengelig for flere. Her trengte man nemlig bare å koble en kabel til PlayStation 4. Et PlayStation-kamera måtte så festes på TV-skjermen for å spore bevegelsene til brukeren.
Etter hvert har det også kommet VR briller som lar deg plassere mobiltelefonen inni brillene, som for eksempel Samsung Gear sine VR briller. I det siste har det også blitt lansert modeller som ikke krever kabeltilkobling til PC eller mobilbatteri, som Oculus Quest.
Teknologien bak VR briller
Siden det finnes mange ulike typer VR briller, vil naturligvis også teknologien bak variere nokså mye.
Generelt sett fungerer VR briller ved at brukerens synsfelt dekkes av et apparat bestående av stereoskopisk teknologi. Dette innebærer blant annet at hvert av brukerens øyne ser en egen skjerm. Dette vil bidra til at vedkommende opplever å få dybdesyn.
Brukeren vil også få følelsen av at det som blir sett på skjermen inni brillene er tredimensjonalt (3D). Det er også et viktig poeng at VR-brillene skal kunne oppdage at du beveger på hodet, da dette er avgjørende for at illusjonen ikke skal brytes opp.
Inni VR briller finnes det også annen avansert teknologi som er avgjørende for at enheten skal kunne spore brukerens bevegelser og tolke handlingene dine i det virtuelle rommet. Dette kan inkludere gyroskopiske sensorer, akselerator og et såkalt magnetometer.
Hva er forskjellen på AR og VR?
Til daglig hører man gjerne snakk om både AR- og VR-briller. Det er imidlertid forskjeller mellom de to. Mens VR-teknologi lar deg oppleve virtuell virkelighet, innebærer AR (augmented reality) at man opplever en utvidet virkelighet.
Kort forklart vil VR briller kunne erstatte brukerens sanseinntrykk (først og fremst syn), mens AR vil legge til ekstra sanseinntrykk i et virkelighetsbilde.
Det ryktes at Apple vil slippe AR-briller med svært avansert teknologi i nærmeste fremtid. Prisen på disse blir nok stiv, men til gjengjeld skal brillene kunne by på både AR og VR.
Hvordan velge riktig VR-brille?
Dersom du ønsker å oppleve virtuell virkelighet, planlegger du kanskje å gå til innkjøp av VR briller. Det finnes mange ulike modeller og merker på markedet. Dette inkluderer både Samsung Gear VR, Oculus Quest, LG 360 VR, HP Reverb, HTC Vive Pro og PlayStation VR.
Synes du det er vanskelig å bestemme seg? Nedenfor går vi gjennom noen av de viktigste faktorene som bør tas hensyn til når du skal kjøpe VR briller.
Bruksområde
Det finnes VR briller som er tilpasset ulike bruksområder. Tenk derfor over hvilke bruksområder du ønsker å kunne benytte VR-brillene dine til.
Det finnes VR-briller til både mobil, PlayStation og PC, for å nevne noe. Mange mener at man får den mest kraftige VR-opplevelsen om man kjøper VR-briller tilpasset PC. Dette skyldes at VR-teknologien ofte blir best om den støttes med kraftige datakomponenter.
Mange synes også at VR briller til mobil er nyttig. Dagens smarttelefoner inneholder nemlig bevegelsessensorer i form av magnetometer og gyroskop. VR-briller som kan utnytte dette er billigere å produsere, siden mye av teknologien allerede finnes i mobilen.
Pris
VR briller har et stort prisspenn. De billigste modellene kan man som regel få til under 1 000 kroner, og disse er som regel tilpasset mobil. Disse brillene kan være morsomme å teste ut om du bare er nysgjerrig på teknologien, og ikke har store krav til VR-opplevelsen.
I den andre enden av skalaen finner vi VR headset som koster mer enn 15–16 000 kroner. Dette er gjerne briller med mer avansert teknologi, og er for eksempel tilpasset gaming på PC.
Man finner også VR briller med pris i mellomsjiktet. Dette inkluderer blant annet Sony PlayStation VR, som vanligvis kan fås for rundt fire tusenlapper.
Komfort
Komfort er også viktig å tenke over når du skal kjøpe VR briller. Dette er kanskje særlig viktig om du trenger VR briller til gaming, og skal bruke brillene lenge av gangen. Tenk for eksempel over hvorvidt du kan bruke vanlige briller under VR-brillene uten problemer.
Det er også en fordel om VR-brillene sitter bra på hodet, og at de ikke sklir. Mange VR briller kan justeres og tilpasses brukeren, noe som kan gjøre dem mer komfortable.
Batteritid
Det finnes trådløse VR briller, noe som kan gjøre VR-opplevelsen mer fleksibel og morsom. Samtidig vil som regel dette bety at batteritid blir relevant å sjekke ut. Hvor lange kan du bruke VR-brillene før de må lades?
Som regel kan brillene brukes i 2–3 timer før lading trengs. Dette er som regel tilstrekkelig for den gjennomsnittlige brukeren.
Oppdateringsfrekvens (Hz)
Oppdateringsfrekvensen vil gi deg oversikt over hvor mange ganger en skjerm blir oppdatert med nye bilder per sekund. Med en oppdateringsfrekvens på 80 Hz, vil altså skjermen kunne vise 80 nye biler i sekundet.
Når du skal kjøpe VR briller vil du som regel kunne lese om produktets oppdateringsfrekvens. Denne oppgis som regel i Hz, og ligger som regel på 60–120 Hz. Jo høyere oppdateringsfrekvens, jo jevnere vil bildet oppleves som.
Field of View (FOV)
Skal du kjøpe VR briller er det også relevant å se på FOV eller Field of View, da dette vil fortelle deg hvor bredt synsfeltet til brillene er. Mange føler at VR-opplevelsen blir ekstra realistisk med høy FOV.
I dag har de fleste VR briller FOV på 80–200, og de fleste ligger på rundt 100–120. PlayStation VR har for eksempel FOV på 100.
Oppløsning
Skal VR-opplevelsen bli best mulig, kan det også være lurt å tenke over oppløsning. Med Oculus Quest 2 VR briller kan man for eksempel se frem til en heftig oppløsning på 1 832 x 1 920 (gjelder for hvert øye).
Jo høyere oppløsningen er, jo mindre «kornete» vil bildet oppleves. Dette vil også kunne gi deg en mer realistisk opplevelse når du bruker VR-brillene
Dårlig etter bruk av VR-briller
Når man bruker VR briller vil hjernen bli lurt til å tro at brukeren er i bevegelse, selv om man i realiteten kanskje sitter helt i ro. Når hjernen tolker at virkeligheten og synsinntrykkene ikke samsvarer, er det naturlig å reagere med kvalme og svimmelhet.
Det er derfor mange som opplever å bli kvalme eller dårlige når de bruker VR briller. Dette merkes kanskje særlig de første gangene man tar i bruk teknologien. Forskning viser også at jenter og kvinner ofte reagerer kraftigere på VR briller enn gutter og menn.
Om man blir kvalm av å bruke VR briller, er det som regel lurt å avslutte spillingen. Gjør du ikke det, kan du oppleve å bli enda kvalmere. Noen føler at kvalmen forsvinner med litt tilvenning, men ikke alle.
Mange produsenter av VR briller forsøker å lage modeller som gjør brukerne mindre «sjøsyke».
Finn de riktige VR-brillene til deg
VR briller kan være både underholdende og fascinerende, og finnes i en rekke varianter og prisklasser. Felles for dem alle er at brukeren får mulighet til å oppleve virtuell virkelighet.
Enten du vil bruke VR-teknologi til gaming eller andre ting, finnes det spennende modeller å velge mellom. Lykke til!