Siste nytt om VR – VRGuiden.no

VRGUIDEN.NO-png

VR PC

For å kunne bruke enkelte VR-systemer er du avhengig av en god VR PC. Mens noen systemer kan brukes med mobil eller spillkonsoller som PlayStation, brukes andre med PC. Det er som regel de PC-baserte VR-systemene som regnes for å være best.

Er du usikker på hva som menes med VR PC, og hva som kreves av en PC for at den skal kunne brukes til VR-gaming? Dette er noe av det du får svar på i vår guide.

Norges største utvalg innen VR briller

Komplett har det beste utvalget innen VR i hele Norge. Her finner du et stort utvalg av VR-briller. I tillegg så finner du alt du trenger av annet utstyr.

Når du skal kjøpe VR-PC så er det viktig å kjøpe riktig PC og ikke minst av et sted med stort utvalg. Vi i VR-guiden har saumfart markedet for det beste stedet å kjøpe VR-PC og det beste utvalget finner du hos Komplett.

En VR PC er en PC som kan brukes til VR-spilling. For at du skal kunne få en best mulig VR-spillopplevelse, er det viktig å huske på at spillet krever 7 x kraftigere grafikkprosessering enn klassiske PC-spill.

 

Av den grunn er det nødvendig å forsikre seg om at PC-en er kraftig nok til å kunne nyte VR-spilling sømløst.

Mens PlayStation VR kun krever en spillkonsoll, og Google Cardboard kun krever mobil, vil enkelte andre systemer kreve en kraftfull PC. Skal du for eksempel bruke HTC Vive Cosmos eller Oculus Rift-S, må du også ha en egnet VR PC.

 

Foretrekker du VR uten krav om å bruke PC, kan systemer som Oculus Quest eller Oculus GO være gode alternativer. Dette er frittstående VR-hodesett som har all innebygget teknologi som trengs for å spille, uten andre enheter.

 • Oculus Rift-S
 • Oculus Rift
 • HTC Vive Cosmos

Du kan dessverre ikke bruke en hvilken som helst PC til VR-gaming. Skal du få en fullverdig opplevelse med god grafikk og unngå støy eller overoppheting av maskinen, er en kraftig VR PC helt nødvendig.

 

 

Det er heldigvis relativt enkelt å finne ut om du har en god PC til VR-spill eller ikke. Ved å se på GPU, CPU, RAM og grafikkort, kan du finne ut om PC-en din har det som trengs.

Det krever som nevnt en god del kraft i en VR PC sammenlignet med andre typer gaming. Grunnen for dette er at dette er ny teknologi som er beregnet for å bruke på det siste og beste som er av teknologi. Nedenfor har vi listet opp minstekrav for en VR-PC. Husk at hvis du skal spille nye spill så kan det være krav, derfor bør du alltid sjekke at din VR PC har det som skal til for å spille det aktuelle spillet. 

 

Krav til grafikkprosessor (GPU)

 

Graphics Processing Unit (GPU) eller grafikkprosessor, er en mikroprosessor som finnes i moderne datamaskiner. Det er denne enheten som behandler grafikken på PC-en. Prosessoren har likhetstrekk med CPU, men er designet for å håndtere grafikk spesielt.

Som regel er GPU-en å finne i datamaskinens skjermkort, og står for både prosessering og projisering av de geometriske tredimensjonale dataene som finnes i simuleringsspill med VR og videospill

Når du skal finne en egnet VR PC, er det derfor spesielt viktig å sjekke at grafikkprosessoren er kraftig nok. Her anbefaler vi deg å lete etter en PC merket med «GeForce GTX VR Ready». Dette betyr nemlig at grafikkprosessoren er svært kraftig og egnet for VR-gaming.

 

 

Maskinvare: Andre PC-specs som kreves av VR PC

Foruten GPU, er det viktig å ta hensyn til øvrige PC-specs om du skal finne en velegnet VR PC. Her kan vi nevne at både grafikkort (skjermkort), operativsystem, minne og prosessor er viktig å ta hensyn til.

 

Nedenfor finner du en oversikt over minstekravene en VR PC bør oppfylle dersom du ønsker en best mulig spillopplevelse:

 • Operativsystem: Windows 10 (64 bit)
 • Minne: 8 GB DDR3 RAM
 • CPU: Quad Core 5 / i5, Intel CPU 6. Gen eller AMD FX Series 8000 CPU
 • Skjermkort (AMD): RX 470 (Radeon)
 • Skjermkort (Nvidia): GTX 1060
 • Videoport: DisplayPort 1.2 / HDMI 1.4
 • USB-port: USB 3.0 (3 stk.)
 • Prosessor: AMD FX 8350 / Intel i5-4590
 • HDMI
 

 

Kan jeg bruke min PC til VR? 

Det finnes en rekke tester du kan utføre selv på nett, dersom du vil sjekke om din nåværende PC er kraftig nok for VR. Du kan for eksempel teste ut SteamVR Performance Test. Denne vil fortelle deg om PC-en er «Not Ready», «Capable» eller «Ready».

Ytelsestesten er gratis, slik at hvem som helst kan sjekke PC-en sin uavhengig av budsjett. Om resultatet er at PC-en din ikke er klar for VR, kan du få tips til hvilke komponenter som eventuelt kan oppgraderes. Hvis du ikke er komfortabel med dette så kan du besøke en nettbutikk som selger VR-utstyr eller PCer for å få en vurdering av dem. 

Veldig mange vil nok oppleve at de ikke har nok kraft i sin PC til å kjøre VR og må derfor enten kjøpe en ny VR PC eller bytte ut noen komponenter.

 

 

Hvilken VR PC er best?

VR-teknologien forbedres og endres fra år til år, noe som betyr at det gjelder å holde seg oppdatert på hvilken VR PC som er best til enhver tid. På nettsiden til Oculus kan du få en oversikt over hvilke gaming-PC-er som anbefales til Oculus Rift.

Både Alienware, Lenovo og Falcon Northwest har modeller som er egnet for Oculus-gaming. Av andre PC-er som kan anbefales til VR-gaming, kan vi nevne HP Omen 30L, som også er GeForce RTX VR ready. Alienware Aurora Ryzen Edition R14 er også anbefalt.

 

Hva koster en VR PC?

En god VR PC koster fort 25 000 kroner eller mer. Det å skulle ha det beste tilgjengelige utstyret for VR-gaming kan altså koste deg dyrt. Men det finnes også billigere gaming-PC-er der ute. Det viktigste er at PC-en oppfyller minstekravene til specs for VR-gaming.

Det kan i mange tilfeller være lurt å kjøpe en god, brukt gaming-PC. Da kan du potensielt spare mange tusenlapper. Men pass på at PC-en er i god stand, slik at den ikke må repareres eller byttes ut etter kort tid.

 

Alternativer til å kjøpe en ny VR PC

Siden en skikkelig god VR PC kan koste flere titalls tusen kroner, er det ikke tvil om at dette overstiger budsjettet til mange spillere. Men du kan heldigvis få en god VR-opplevelse også uten VR PC.

Grafikken vil som nevnt ikke være like imponerende om du benytter VR-briller for mobil, nettbrett eller app, men underholdende er det likevel. La oss se nærmere på noen av alternativene som finnes.

 

Oculus Quest 2

Dersom du ønsker en rimelig og enkel VR-opplevelse, er Oculus Quest 2 et av de beste alternativene på markedet. Her får du nemlig et avansert alt-i-ett-system, der det hverken er behov for spillkonsoller eller VR PC.

Du trenger bare å konfigurere enheten med en smarttelefon, og etter få minutter er du klart til å spille. Det finnes også mer enn 200 spennende spill å velge mellom.

Samtidig har systemet veldig høy ytelse og er lynraskt. Skjermen har dessuten svært høy oppløsning, slik at du kan få en realistisk og fullverdig VR-opplevelse.

 

PlayStation VR

Har du allerede PlayStation 3, 4 eller 5? Da kan du ta i bruk PlayStation VR, som er et forholdsvis billig alternativ til VR PC og tilhørende VR-utstyr. Dette er nok blant de mest brukte VR-systemene i norske hjem, og kan samtidig by på en spennende VR-opplevelse. Det finnes også mange spennende spill du kan velge mellom dersom du ønsker å komme i gang med PlayStation VR. Du finner mer enn 500 titler som kan utforskes, noe som inkluderer både Star Wars Squadrons, Doom 3 VR Edition og Arashi: Castles of Sin.

VR briller kan være både underholdende og fascinerende, og finnes i en rekke varianter og prisklasser. Felles for dem alle er at brukeren får mulighet til å oppleve virtuell virkelighet.

 

Enten du vil bruke VR-teknologi til gaming eller andre ting, finnes det spennende modeller å velge mellom. Lykke til!

Dersom du er en gamer som virkelig brenner for spennende teknologi og spillverdenens muligheter, kan en VR PC være en super investering. Så lenge du er komfortabel med å bruke litt penger for moroa, vil du neppe angre på at du kjøper en god gaming-PC.

 

Samtidig kan det være lurt å teste ut VR-gaming før du kjøper dyrt utstyr, dersom du skulle ha mulighet til det. Enkelte opplever nemlig å bli kvalme av gaming med VR, og får derfor ikke brukt VR-teknologien så mye som de skulle ønske.

Om du kun er litt nysgjerrig på VR-teknologi, trenger du kanskje ikke å bruke flere titalls tusen på en VR PC. Da kan kanskje PlayStation VR eller Oculus Quest 2 være like gode alternativer, siden disse ikke krever at du har en kraftfull PC.

Når du vurderer å kjøpe en VR PC, er det lurt å tenke over hvilke behov du har. Ønsker du primært å spille VR-spill, eller er dette bare en liten del av gaming-hverdagen din? Dette kan være avgjørende for hvor mye du trenger å investere i ny PC.

 

Det finnes mange PC-er som fungerer til VR-spill, men noen er bedre og dyrere enn andre. Om du er villig til å gå litt ned med tanke på grafikk og kvalitet, kan du likevel få en VR PC som ikke koster så altfor mye. Lykke til!