Siste nytt om VR – VRGuiden.no

VRGUIDEN.NO-png

VR UTSTYR

Lurer du på hva slags VR utstyr du trenger for å kunne få en fullverdig VR-opplevelse? VR-teknologi er nytt og ukjent terreng for mange, siden den ikke har vært på markedet i så veldig mange år.

I denne guiden skal vi se nærmere på hva slags VR utstyr du trenger, og hvordan du kommer i gang. Her finnes det løsninger både for gaming-entusiaster og deg som vil teste ut VR på budsjett.

Norges største utvalg innen VR briller

Komplett har det beste utvalget innen VR i hele Norge. Her finner du et stort utvalg av VR-briller. I tillegg så finner du alt du trenger av annet utstyr.

Det er veldig varierende hva slags VR utstyr man trenger for å komme i gang. I sin enkleste form kan man få VR briller av papp som kan kobles til en mobiltelefon.

I den andre enden av skalaen finner man avanserte VR-briller som kobles til kraftige datamaskiner, med sensorer og egne kontroller. Nedenfor skal vi gå igjennom alt du trenger av utstyr for at du skal få en fantastisk opplevelse når du skal bruke VR.

Når du skal kjøpe VR-briller så er det viktig å kjøpe riktig briller og ikke minst av et sted med stort utvalg. Vi i VR-guiden har saumfart markedet for det beste stedet å kjøpe VR-briller og det beste utvalget finner du hos Komplett.

Av VR utstyr du absolutt trenger for å kunne få VR-opplevelsen, er et VR-headset eller VR-briller. Dette er en innretning som i de fleste tilfeller skal festes på hodet, slik at man får skjermer foran øynene.

 

Det finnes også VR-pappbriller, som Google Cardboard. Dette er en enklere variant av VR-brillene, og kan holdes foran øynene av brukeren. VR-briller av papp vil som regel måtte brukes sammen med en mobil.

 

Kort fortalt finnes VR-headset og -briller i mange forskjellige varianter og prisklasser. Og det er i stor grad valget av VR-headset/briller som avgjør hva slags VR utstyr du vil trenge.

Blant de mest populære VR-brillene kan vi nevne følgende:

 • Oculus Quest
 • Sony PlayStation VR
 • Oculus Quest 2
 • Samsung Gear VR
 • HTC Vive Pro
 • LG 360 VR
 • Pimax Vision 8K x KDMAS
 • HP Reverb G2
 • Oculus Rift
 • Valve Index
 • Oculus GO
 • HTC Vive Cosmos Elite
 • Dell Visor

Når du først har sett deg ut en VR-brille, gjelder det å finne ut hva slags enheter brillen kan brukes sammen med. HTC Vive krever for eksempel tilkobling til en PC, mens Sony PlayStation VR kobles til PlayStation-spillkonsollen.

 

 

Det finnes imidlertid også enklere modeller som ikke har krav til at brukeren kobler brillene til en kraftig datamaskin. Brillene Oculus GO kan man for eksempel bruke etter å ha koblet dem til en app på nettbrett eller mobil. Etter tilkobling trengs ikke mobilen/nettbrettet mer.

VR-briller av papp vil som regel kreve at brukeren laster ned en spesiell VR-app på mobilen. Deretter plasseres mobilen i et eget rom i VR-brillene. Brukeren kan deretter trykke på en egen knapp på pappbrillene for å navigere.

 

Merk deg at dersom du kjøper et avansert VR-headset som er beregnet på PC, vil det i mange tilfelles stilles spesifikke krav til PC-en. En kraftig PC vil ofte gi deg en mer komfortabel og feilfri opplevelse, og samtidig støye mindre.

Det vil som regel være en fordel å ha hodetelefoner på seg når man spiller VR-spill. Men dette er ikke nødvendigvis et must, for du kan i mange tilfeller ha lyd via høyttalere også.

 

Det er likevel vanlig å ha hodetelefoner til VR, og særlig om man driver aktivt med gaming på PC eller spillkonsoller. Til forskjell fra veldig mye av det andre utstyret så er det ikke noen spesielle hodetelefoner som kreves. Når det er sagt så vil et godt par med hodetelefoner gi deg et mye bedre utgangspunkt for din VR-opplevelse.

Spill/Software

 

I veldig mange tilfeller brukes VR utstyr i forbindelse med spill, enten det er dataspill eller spill på konsoll (f.eks. PlayStation). For å få en best mulig VR-opplevelse, er det derfor greit å finne VR-spill som er underholdende.

 

Når det kommer til valg av VR utstyr, er det som regel spillene som gir deg flest valgmuligheter. Du kan velge alt fra rolige spill som sjakk eller puslespill, til actionfylte eller eventyrlige spill. Her er en liste over noen populære VR-spill:

 • Astro Bot: Rescue Mission (PlayStation VR)
 • Moss (Multiplattform)
 • Batman: Arkham VR (Multiplattform)
 • Lucky’s Tale (Oculus Rift)
 • Fallout 4 VR (HTC Vive)
 • Half-Life: Alyx (Valve Index / HTC Vive Cosmos Elite)
 • I Expect You To Die 2 (PlayStation VR, Oculus Rift, Oculus Quest, HTC Vive, Valve Index)
 • Minecraft VR (Multiplattform)

Det finnes med andre ord spill som er skreddersydd for spesifikke VR-systemer, men også VR-spill som kan nytes på tvers av plattformer.

Av annet VR utstyr man kan trenge, kan vi nevne ekstrabatterier (batteribanker) og kabler. Dersom du ikke synes at batteritiden på VR-brillene dine er god nok, kan en ekstra batteribank sørge for at du kan spille lengre økter av gangen.

Det kan også være nyttig å ha en ekstra kabel liggende, i tilfelle kabelen som fulgte med skulle bli ødelagt.

Du kan som regel kjøpe ulikt VR utstyr separat i tilfelle noe skulle slutte å virke eller ødelegges. Vi kan for eksempel nevne at det er mulig å kjøpe kun reimen til Oculus Elite-brillene. Sensorer og kontroller kan også kjøpes separat for de fleste modeller.

 • Ekstra batteri
 • Kabler
 • Reserveutstyr
 

Hva koster komplett VR utstyr?

Prisen for komplett VR utstyr kan variere mye. Du kan for eksempel få PlayStation VR-briller med spill og VR-kamera til under fire tusen kroner. Men dette forutsetter også at du allerede har en PlayStation-spillkonsoll, noe som i seg selv kan koste noen tusen kroner.

Gitt at du har datamaskin, spillkonsoll, mobil eller annet utstyr som trengs, vil du kunne få komplett VR utstyr til alt fra 1 000 til rundt 16 000 kroner. Men prisene kan variere mye, og kan nok være både dyrere og billigere enn dette.

 

Hvor kan jeg kjøpe VR-utstyr?

VR utstyr er noe du vil finne i de fleste elektrobutikker, både på nett og i fysiske butikker. Du vil også kunne kjøpe mye VR utstyr brukt. Dette gir deg mulighet til å spare noen tusenlapper om du planlegger å kjøpe de dyreste modellene.

De siste årene har VR utstyr blitt mer tilgjengelig, og det finnes varianter for ethvert budsjett. Dette betyr at du som regel kan velge mellom mange spennende modeller på butikken!

 

Burde jeg investere i VR-utstyr nå?

 

Dersom du er en ihuga gamer som spiller mye, kan det å investere i dyrt VR utstyr absolutt ha noe for seg. Skulle det vise seg at VR-spill ikke er noe for deg likevel, kan du som regel få solgt utstyret relativt enkelt. Mange ønsker å kjøpe brukt VR utstyr for å spare noen kroner.

 

Før du bruker mye penger på VR-spill, -briller og lignende, kan det imidlertid være greit å huske på at VR ikke er for alle. Mange blir kvalme av å bruke VR-headset, siden hjernen ofte blir forvirret når sanseinntrykk ikke stemmer overens med bevegelsene til kroppen.

 

Er du kun nysgjerrig på VR-teknologi og vil kjøpe VR utstyr for å teste ut moroa, trenger du kanskje ikke å kjøpe det aller dyreste utstyret. Du kan i mange tilfeller få en god VR-opplevelse også med enkelt og budsjettvennlig VR utstyr.

VR briller kan være både underholdende og fascinerende, og finnes i en rekke varianter og prisklasser. Felles for dem alle er at brukeren får mulighet til å oppleve virtuell virkelighet.

Enten du vil bruke VR-teknologi til gaming eller andre ting, finnes det spennende modeller å velge mellom. Lykke til!